COD GALBEN: 01-05-2025 ora 16 Intre 16:00 si 17:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 20...30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. in Județul Caraş-Severin, Județul Mehedinţi; COD GALBEN: 01-05-2025 ora 15 Intre 15:10 si 16:10 se va semnala Averse care vor acumula 15...25 l/mp, frecvent descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Mureş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 23 apr /Agerpres/ - B.U.G. Mafia a părut de-a lungul timpului o gaşcă de golani, dar în spatele camerei suntem exact opusul, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Vlad Irimia (Tataee).

"Întotdeauna am luat în calcul posibilul impact la public al unor piese. Întotdeauna am luat în calcul de ce refrenul ăsta trebuie să fie aşa, şi nu aşa. Dacă vrei să trăieşti din asta, la un moment dat trebuie să o tratezi ca pe o meserie, dacă vrei să fie o meserie", a afirmat Vlad Irimia.

Cei trei membri ai trupei B.U.G. Mafia - Vlad Irimia (Tataee), Dragoş Neagu (Caddillac) şi Alin Demeter (Uzzi) - au vorbit, într-un interviu pentru AGERPRES, despre cei 23 de ani de muzică, dar şi despre ce provocări există în piaţa românească de entertainment în prezent.


AGERPRES: Când aţi început, în 1993, eraţi nişte puşti. Când v-aţi hotărât că asta vreţi să faceţi?

Alin Demeter (Uzzi): Când am luat bani ... cred.

AGERPRES: Care au fost primii voştri bani?

Vlad Irimia (Tataee): Am luat bani la un bal prima oară când am cântat.

AGERPRES: ...bal al bobocilor.

Tataee: Bal al bobocilor. Se făceau şi atunci, da. Când ne-am hotărât să fim împreună, fiecare avea câte ceva făcut pe cont propriu, o piesă, nişte texte. Eram cu toţii în direcţia asta deja. A fost oarecum o decizie naturală pentru noi să fim o trupă.

Dragoş Neagu (Caddillac): E mult spus piese, dar aveam.

Tataee: Aveam piese înregistrate.

Caddillac: A mea nu pot să spun că era chiar înregistrată.

AGERPRES: Şi la început ideea a fost "vrem să trăim din asta" sau voiaţi să încercaţi să vedeţi dacă se poate?

Caddillac: Aşa am gândit-o din prima. Asta ne doream şi în scurt timp s-a dovedit şi eficient unghiul nostru de abordare.

Tataee: Chiar dacă atunci nu existau case de discuri. Exista doar Electrecord când ne-am apucat noi şi orice artist normal la cap ar fi zis: "Stai aşa... că n-am nimic". Noi am apărut şi, din fericire, au apărut şi casele de discuri exact în timpul util pentru noi. Au fost, de-a lungul carierei noastre, mai multe coincidenţe. Şi asta, şi apariţia legilor drepturilor de autor puţin după lansarea noastră. Au fost coincidenţe care ne-au folosit foarte mult.

AGERPRES: A fost şi o chestiune de efervescenţă a scenei muzicale de atunci? Pentru că anii '90 au fost şi în presă, dar şi în muzică un moment de entuziasm.

Tataee: Au fost, pentru că toată lumea voia să vorbească, toată lumea încerca să facă ceva. Erau artişti dance, artişti rock care voiau să facă ceva şi era un fel de efervescenţă pentru că întreaga ţară se trezea la viaţă, mai mult sau mai puţin. Poate e puţin exagerat, dar fusesem toţi într-o cuşcă până la începutul anilor '90. Toată lumea voia să facă lucruri, dar foarte puţini reuşeau pentru că, repet, nu existau platforme, nu existau modalităţi prin care să te promovezi.

Caddillac: Practic, trebuia să inventezi posibilităţile, pârghiile.

AGERPRES: A fost un avantaj sau un dezavantaj?

Caddillac: Oarecum a fost şi un avantaj, pentru că am învăţat foarte multe.

Tataee: Şi atunci nu era atât de multă competiţie. Ăsta a fost un avantaj, dar credem noi că am fost mult mai dezavantajaţi decât ar fi astăzi un artist începător, pentru că astăzi, ca începător, ai multe instrumente la îndemână care nu te costă neapărat ceva şi poţi să creşti organic. Dacă ai conţinut bun, dacă eşti artist talentat şi care îşi dă cât de cât interesul, poţi să creşti. Multe lucruri lipseau, dar ne-am descurcat cu ce aveam şi am găsit până la urmă modalităţile prin care să creştem, am vrut să le identificăm, mai mult sau mai puţin voit, dar a fost ceva natural şi s-au legat lucrurile până la urmă.

AGERPRES: Aveţi o piesă care se numeşte "Maşina timpului". Dacă fiecare dintre voi ar urca în aşa o maşină şi ar trebui să daţi sfaturi celui din trecut, ce sfaturi i-aţi da? Adică ce aţi fi vrut să ştiţi atunci?

Caddillac: Normal am fi vrut să ştim cât mai mult din ce ştim acum.

Tataee: E foarte greu de spus, pentru că atunci era un moment... şi mult timp după aia, în industria muzicală românească. În anii '90, industria muzicală din România era cam cum era industria muzicală în Statele Unite în anii '30 - '40. Toată lumea improviza treburi, dar uite că a evoluat. Şi avem şi un mainstream puternic şi un underground serios. Avem locuri din care să identificăm talente. Atunci asta era cea mai mare problemă: nu aveai cu ce să faci lucruri, nu aveai studiouri. Au fost şi avantaje: faptul că era mult mai puţină competiţie - zece trupe maxim care erau vizibile.

AGERPRES: Acum internetul nu e şi un fel de bruiaj pentru un artist, iar acesta nu mai are la ce să se raporteze?

Tataee: Tocmai, că acum are la ce să se raporteze. Internetul e un mediu mult mai cinstit decât media tradiţionale şi îţi spune "the hard truth": uite, atâţia oameni sunt interesaţi de tine, atâţia oameni ţi-au dat "like". Te poţi uita la cei care au mai multe like-uri, ce fac, cum se mişcă.

Caddillac: Ar trebui să se raporteze la ce îi place.

Tataee: Până la urmă, conţinutul e baza. Când conţinutul e natural şi plăcut, chiar şi în cazul în care calitatea producţiei nu e la cel mai înalt nivel, oamenii se vor identifica cu asta. Multe piese au avut un succes imens sunând foarte prost, dar pentru oameni nu contează foarte mult asta, ci ce transmite şi cât de artist e artistul respectiv. Noi acum privim, e adevărat, din experienţa adunată în aceşti ani, dar acum pentru oricine vrea să înceapă este mai simplu. Pentru că are totul la îndemână. Până şi tehnologia de producţie a avansat foarte mult şi costurile de producţie sunt mult reduse faţă de acum 20 de ani. Trebuie doar să aibă dăruire şi inteligenţă să înţeleagă piaţa în care se mişcă şi conţinut.

AGERPRES: Joey DeMayo de la Manowar spunea, la un moment dat, că a făcut parte dintr-o generaţie care a creat o muzică unică, ce nu va mai putea fi repetată în prezent. Credeţi că e şi cazul generaţiei voastre?

Tataee: Cred că se ia prea în serios. Credem că se ia prea în serios.

Caddillac: La o anumită perioadă de timp se reinventează orice stil de muzică.

Tataee: Şi, până la urmă, artişti foarte buni au apărut tot timpul. Adică, chiar dacă Bruno Mars e un artist foarte pop şi mainstream, calitatea lui este foarte bună. Şi exemplele sunt foarte multe. Nu. Se va face muzică de calitate în continuare. Se va face şi muzică de rahat. E...

Caddillac: ... inevitabil

Tataee: Dar să spui că o perioadă anume a fost "perioada"... Ok, ce spunem de Bach şi de Beethoven, de Mozart? Ei nu au avut perioada lor? Cred că se ia un pic prea în serios.

AGERPRES: Voi v-aţi luat vreodată prea în serios?

Tataee: Da. De multe ori. Exemplele sunt multe. Din fericire pentru noi, am avut succes devreme, dar, din păcate pentru cei din jurul nostru, am avut succes devreme. Adică... s-au simţit... Eram nişte copii. În primii ani ai carierei noastre eram nişte copii care nu ştiau să gestioneze foarte bine succesul. E adevărat că, din fericire, am fost bine educaţi şi ne-am limitat cât de cât pornirile de genul ăsta, dar ai porniri.

AGERPRES: Prima palmă la modul "nu te mai lua atâta în serios" care a fost?

Tataee: Au fost mai mult dureroase decât să ne dăm noi palme. Le-am simţit pe propria piele. De exemplu, am refuzat, în 1999, un contract cu Pepsi. Un contract în care se ofereau să pună imaginea noastră pe produse în tot Estul Europei. Şi nouă ni s-a părut că ar fi o mişcare prea "sell - out" şi nu am făcut-o. Pentru că în acelaşi timp am avut show-ul cu Rebel, care era susţinut de un brand de ţigări, şi atunci ni s-a părut că e prea mult. A fost o prostie.

AGERPRES: V-aţi gândit "cum ar fi fost dacă..."?

Tataee: Ar fi fost mai bine. Acum, cum spui tu, nu poţi să te urci într-o maşină a timpului să dai timpul înapoi să te întorci. Nu neapărat că ar fi fost mulţi bani luaţi, dar, în mod sigur, expunerea ar fi contat foarte, foarte mult pentru noi.

AGERPRES: Vorbeaţi de improvizaţie. Cea mai tare improvizaţie la începuturile voastre în materie de show sau de înregistrare care a fost?

Caddillac: De înregistrare. Au fost practic primele înregistrări. Trăgeam strofe de la cap la coadă. Nu puteam să facem bucăţi. Pe refrene, unde aveam vocea unui singur om, trebuia trasă cap-coadă, că nu aveam mai multe canale la dispoziţie.

Tataee: Atunci aveai opt (canale - n.r.) unde trebuia să înghesui şi instrumental şi ...

Caddillac: Iar la show-uri ar fi faptul că de multe ori am cântat pe nişte boxe de calculator, să le zicem.

Uzzi:... de maşină.

Tatee: Am cântat o dată pe boxe de maşină.

Caddillac: Am cântat şi fără boxe o dată.

AGERPRES: Şi era amuzant sau era o luptă pentru voi?

Tatee: Era o luptă. Pentru noi era o luptă. Nu putea să fie amuzant când tu încercai să îţi faci treaba şi... Am încercat să trecem peste asta. Da, am trecut prin situaţii dubioase. Din punct de vedere tehnic. Şi organizatorii de concerte nu ştiau atunci cu ce se mănâncă. În primii ani mergeam la concerte cu trenul.

AGERPRES: Şi ajungeaţi la timp?

Tataee: Uneori da, uneori nu. În 22 de ani am lipsit la două concerte şi din cauze foarte întemeiate. O dată era un concert la Mangalia şi se făcuse un polei de nu se putea circula. Se duceau maşinile în şanţ. Nu am putut să ajungem. Şi al doilea, a fost un motiv medical. Unul dintre noi s-a simţit nasol şi n-am putut să mergem. Atât. În rest, am trecut peste toate problemele şi am încercat să facem treburile să funcţioneze. Pentru că era foarte important pentru noi să se ştie: 1. B.U.G. Mafia nu dă ţepe şi 2. Venim şi facem ceva, indiferent care ar fi situaţia.

AGERPRES: La nivel de management ce aţi învăţat? Şi domeniul ăsta era la începuturi.

Tataee: Am învăţat foarte mult în timp. Doar prin simplul fapt că nici măcar avocaţi nu erau în perioada aia pe entertainment şi trebuia să ne citim singuri contractele şi singuri să le discutăm cu casa de discuri şi cu diferite entităţi. Acolo unde se semnau contracte, că uneori erau lucrurile făcute... Dar am învăţat foarte multe despre management, despre cum să te comporţi cu fanii, despre cum să ai grijă, cum să ai conţinut de calitate. Dacă ne întoarcem acum în timp să privim la conţinutul pe care îl făceam noi la mijlocul anilor '90, te bufneşte râsul. Pentru perioada respectivă era ceva nou, interesant şi provocator. Ăsta ar fi lucrul pe care l-am încercat întotdeauna. Să ieşim din standarde, din tipare.

AGERPRES: După succesul comercial au existat fani care să vă zică "De ce vorbeşti de viaţa din Pantelimon acum când tu nu mai eşti la nivelul ăla"?

Tataee: Întotdeauna au existat şi întotdeauna vor exista.

Caddillac: Am avut succes comercial începând cu al doilea album. De atunci, au tot existat treburi de genul ăsta.

Tataee: Dar noi facem muzica ce ne place, suntem foarte mulţumiţi de ea, altfel nu i-am da drumul pe piaţă. Ne asumăm că nu putem să mulţumim pe toată lumea şi ne asumăm că sunt oameni care nu ne cunosc atât de bine caracterele încât să înţeleagă cum funcţionăm noi, cum gândim. Dacă se bucură de muzică, să fie sănătoşi, dacă nu, la fel.

Caddillac: Şi oricum, de câte ori avem ocazia, dăm de înţeles că suntem la nivelul la care suntem. Adică nu încercăm să ascundem ceva.

Tataee: Da. Şi chiar n-am vrut niciodată să mulţumim chiar pe toată lumea. Vrem să mulţumim foarte mulţi, dar nu pe toţi. Ne asumăm că sunt unii care ori nu vor fi de acord cu noi, ori nu vor fi de acord cu atitudinea noastră, ori nu vor fi de acord cu textele sau cu muzica.

AGERPRES: Criticile care contează de la cine vin?

Caddillac: De la familie, de la fraţi...

Tataee: ... de la oamenii care se pricep într-adevăr, de la prieteni care ne cunosc şi care au mai mult insight al modului nostru de gândire. Se discută foarte, foarte mult şi foarte în detaliu. Poate că B.U.G. Mafia a părut de-a lungul timpului o gaşcă de golani, dar în spatele camerei suntem exact opusul.

Caddillac (râde):... e crima organizată...

Tataee: Suntem atenţi la tot ce facem şi părerile care contează vin de la oamenii din jurul nostru şi de la fanii pe care îi ştim că într-adevăr ne cunosc foarte bine şi că ne-au cunoscut de-a lungul timpului.

AGERPRES: Povesteai într-un interviu că aţi cunoscut adevărata mafie după ce v-aţi luat numele B.U.G. Mafia.

Tataee: Într-adevăr, de-a lungul timpului, prin mesajele pe care le-am abordat şi prin muzica pe care am făcut-o am intrat în contact cu foarte mulţi oameni care nu lucrează după regulile societăţii neapărat.

AGERPRES: Şi mafia a evoluat în ăştia 20 de ani?

Tataee: Foarte mult. Mafia românească?

AGERPRES: Da.

Caddillac: (către Tataee) De unde ştii?

AGERPRES: ... adică e mai organizată?

Tataee: ... şi mai tehnologizată. Doar faptul că au schimbat politicile băncilor din toată lumea este o dovadă. Că românii au făcut asta. Dacă eşti olandez şi ai un card la o bancă din Olanda şi vrei să te duci în vacanţă în Grecia, trebuie să anunţi banca că te duci în vacanţă în perioada respectivă şi cardul va fi valabil în Grecia doar pe perioada respectivă. Asta s-a schimbat. Sunt mai eficienţi şi fac mai mulţi bani din metode mai curate, poate.

AGERPRES: Şi poezia de stradă cum s-a schimbat? Mai există?

Caddillac: Da, există, din păcate pentru România, încă există.

Tataee: Cât timp va fi o ţară săracă la bază şi la propriu vom avea probleme, din păcate. Nici nu trebuie să o cauţi prea mult, că o vezi în fiecare zi la televizor la ştiri. Şi probabil astea sunt cele mai spectaculoase dintre lucrurile nasoale care se întâmplă prin România.

Caddillac: La nivel de cartier, nesiguranţa familiilor este aceeaşi sau poate e chiar mai mare decât era pe timpul lui Ceauşescu sau imediat după Ceauşescu.

Tataee: Nesiguranţa este mai mare şi este mai mare şi nevoia de a scăpa de nesiguranţă şi pe mulţi îi face disperaţi. Şi nu doar disperaţi, dar dispuşi să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face. În societatea românească, cât timp nu va reuşi să iasă din zona asta în care suntem, printre săracii Europei, vom avea probleme în continuare. Cum au avut şi ei, de fapt, până s-au civilizat.

AGERPRES: Şi oamenii 'de după blocuri' despre care vorbeaţi voi prin 2000 - 2001 ce fac acum? Au plecat în Spania?

Tataee: Carduri. Carduri fac. Internet.

Caddillac: Fac ce pot.

Tataee: România a ieşit din comunism ca o ţară bogată cu cetăţeni săraci. Aveam foarte mulţi sportivi. Mulţi dintre ei nu ştiau ce să facă după Revoluţie şi s-au făcut bodyguarzi sau golani. Şi uneori era acelaşi lucru. Oamenii nu au învăţat să facă altceva. Nu au avut de unde. Ok, nu o să mai dea în cap, poate. Dar să câştige bani cinstiţi, să se angajeze o persoană de genul ăsta e greu de tot. Decât dacă are un şoc cu câţiva ani de puşcărie. Deşi şi acolo nu se face neapărat multă reeducare. Deci, da, în spatele blocurilor e la fel. Sunt alţii mai tineri care fac scandalul pe care îl făceam poate noi acum 20 de ani.

Caddillac: Şi e posibil, şi pentru că învăţământul nu mai e la nivelul la care era, să se agraveze starea asta.

Tataee: Pe vremurile noastre, cam greu să se ridice un elev din clasă să facă mişto de un profesor. Sau cel puţin sufereai după asta.

AGERPRES: Şi în faţa unei lumi de golani cum te impui?

Caddillac: În primul rând te impui prin ceea ce realizezi.

Uzzi: Trebuie să fii tu, să fii sincer.

Tataee: Dacă ai făcut lucruri care au avut impact în viaţa lor, şi din fericire noi aveam foarte multe experienţe de genul ăsta, este imposibil să nu se creeze o legătură şi să nu relaţioneze cu tine măcar pe un anumit subiect. Şi credibilitatea, cel puţin în cazul nostru, vine şi de la faptul că am făcut asta atât de mult timp, că am făcut asta în aceeaşi formulă atât de mult timp. Toate lucrurile astea se leagă şi dau, în cazul nostru, credibilitatea în faţa fanilor, a presei şi a publicului în general. Şi a golanilor chiar.

AGERPRES: Şi pentru că aţi făcut asta atâta timp, aţi aflat ce face ca o trupă să se destrame şi ce o ţine să reziste?

Caddillac: Să se destrame nu ştim, că nu ne-a ieşit asta. Am stat împreună pentru că ne-am completat foarte bine şi pentru că am reuşit să facem o treabă la care lumea a răspuns.

Tataee: Şi ne-am tolerat problemele şi ieşirile şi ne-am tolerat unul pe altul.

Caddillac: Am fost buni prieteni de-a lungul timpului.

Tataee: Am avut aceleaşi gusturi muzicale. Este foarte important. Dacă eşti un grup cu oameni care nu gândesc asemănător, e greu. Din fericire, s-au întâmplat lucrurile. Ne-am găsit bine. A fost şi treaba asta... făcând atâtea lucruri foarte impresionante şi importante pentru industria muzicală din România, e greu să renunţi la un lucru bun, mai ales că eşti şi în situaţia în care eşti un caz fericit care trăieşte din asta.

Caddillac: Şi foarte important este să treci peste momentele grele.

Tataee: E o piaţă mică totuşi. Suntem absolut siguri că toţi artiştii din România, mari, mici, au trecut prin perioade chiar şi mai grele, pentru că acum trece lumea printr-o perioadă grea. Absolut tot ce ţine de industria de entertainment pe parte de muzică trece printr-o perioadă foarte grea.

AGERPRES: Dar chiar, voi aveaţi un "plan B", dacă nu ieşea cu muzica?

Tataee: Nu neapărat.

Caddillac: Considerăm că suntem inteligenţi şi putem schimba macazul.

AGERPRES: Dacă un puşti ar vrea să facă ceea ce faceţi voi, ce l-aţi sfătui?

Tataee: I-am zice că trebuie să aibă convingere că asta vrea să facă. Şi, în al doilea rând, ar trebui să stea pe Google câteva luni de zile.

AGERPRES: Şi să caute ...

Tataee: Ar trebui să ştie engleză. În română nu o să găsească foarte multe lucruri şi nu foarte coerente. Ar trebui să ştie engleză iar dacă ştie engleză este foarte simplu.

Caddillac: E foarte important să aibă cultura muzicală.

Tataee: Să fie fan, da.

Caddillac: Dacă n-asculţi muzică, e foarte greu să reuşeşti.

AGERPRES: Stilul de viaţă este obligatoriu? Adică, poţi să fii un tocilar care cântă hip-hop?

Tataee: Da, da. Eu sunt un tocilar care asta face.

Caddillac: Nu este o regulă. Nici nu trebuie să porţi şapcă.

Tataee: A fost un stil de viaţă pentru noi, dar prin faptul că faci un stil de muzică e un stil de viaţă. Nu neapărat că suntem vedete e un stil de viaţă.

Caddillac: Există rapperi care fac muzică creştină.

AGERPRES: La ce să se aştepte fanii de la B.U.G. Mafia în viitor?

Tataee: Sunt foarte multe proiecte pe hârtie. Încercăm să aducem la realitate cât mai multe dintre ele. E un lucru foarte bun că la sfârşitul anului 2015 am reuşit să punem la punct o echipă în jurul nostru, cu oameni foarte competenţi, care să ne ajute să ne concentrăm mai mult pe muzică. Şi vor fi materiale. Începând de anul acesta, vor începe să iasă materiale B.U.G. Mafia nu neapărat sub formă de album ca până nu foarte demult, dar vor fi materiale noi, în mod sigur, şi sperăm noi cât mai interesante, pentru fanii noştri cel puţin.

AGERPRES: Inspiraţia rămâne aceeaşi ca acum 20 şi ceva de ani?

Tataee: Da. Cel puţin abordarea e aceeaşi. Întotdeauna vrem ca temele să fie divers discutate. Nu vrem să facem aceeaşi piesă de două ori, dacă se poate. Avem multe piese deja şi e din ce în ce mai complicat. Dar inspiraţia nu a fost niciodată o problemă pentru noi. Avem sute dacă nu mii de idei de piese care stau pe tuşă şi aşteaptă să intre în horă. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.