ITINERARII TURISTICE Azore, nouă insule perfecte pentru drumeții

 •  Lifestyle
936 afişări

Îndepărtatul arhipelag portughez al Insulelor Azore îndeamnă la trekking, dar oferă și posibilitatea de a zbura cu parapanta, de a juca golf și de a admira balene, delfini ori plaje de lavă. Turiștii pot explora grote, pot cerceta versanții lacurilor din adâncul unor cratere vulcanice sau pot vâsli în jurul unor mici insule pentru a observa păsări marine. Un vis nu numai pentru iubitorii de drumeții, dar mai ales pentru ei, semnalează site-urile hola.com și visitazores.com.

5c16c02a-c284-40d1-a847-8b3d7870a117

Sursa foto: Insula Faial / azores.com

Erupțiile vulcanice au făcut să răsară din apele Atlanticului cele nouă insule care formează acest arhipelag. Relieful fiecărei insule include unul sau mai multe conuri vulcanice, iar vegetația se dezvoltă o bună parte din an datorită anticiclonului care poartă numele arhipelagului. Înainte de a explora insulele, turiștii pot afla cum a fost modelat arhipelagul Azore de forța telurică de-a lungul secolelor, la "Centro de Interpretaçao do Vulcao dos Capelinhos" de pe insula Faial.

Pe insule există zeci de rute de urmat, în funcție de interese și forma fizică a turiștilor.

Sursa foto: Insula Sao Miguel / azores.com

Insula Sao Miguel este cea mai mare din arhipelag și acolo aterizează avioane ce vin de pe continent. Nu sunt puțini cei care stau doar pe această insulă, împărțindu-și timpul între cochetul centru istoric din Ponta Delgada, miradoarele de pe coasta abruptă, băile în ape termale sau în piscine naturale din lavă solidificată și plimbările pe jos, călare ori cu bicicleta prin păduri, cratere și lagune vulcanice sau prin locuri emblematice ca Sete Cidades, Lagoa do Fogo sau Lagoa das Furnas.

Sursa foto: Insula Terceira / visitazores.com

Fertila insulă Terceira este irezistibilă, cu un covor de plantații, hortensii și mici sate în care se poate cerceta curioasa arhitectură. Pe această insulă se află munții Serra do Cume și Serra de Santa Barbara, precum și Caldeira Guilherme Moniz, cu diametrul de 15 kilometri. Orașul Angra do Heroísmo, al cărui centru a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, a fost un port în care se făcea escală în mod obligatoriu din secolul al XV-lea până la apariția navelor cu aburi, în secolul al XIX-lea. Impozantele sale fortificații Sao Sebastiao și Sao Joao Baptista, ridicate acum aproximativ 400 de ani, sunt un exemplu unic de arhitectură militară, semnalează UNESCO pe site-ul său.

Faial oferă posibilitatea de a porni din portul Horta în căutarea balenelor și a delfinilor, dar și de a cunoaște plaje cu nisip negru vulcanic precum Porto Pim sau Praia do Almoxarife și peisajele lunare ale vulcanului Capelinhos. Turiștii pot admira priveliștile dinspre cel mai înalt punct, Cabeço Gordo, precum și amurgul în Ponta dos Capelhinos. Din diverse locuri se zăresc insulele Sao Jorge și Graciosa și, mai ales, impunătorul munte vulcanic de pe insula Pico.

Sursa foto: Insula Pico / visitazores.com

Inconfundabila insulă Pico se remarcă prin Montanha do Pico, cel mai înalt munte din Portugalia. Turiștii au posibilitatea de a se lansa în drumeții și de a cunoaște podgorii, muzeul industriei baleniere sau vechea fabrică de procesare a uleiului, cărnii și oaselor cașaloților vânați în Azore până în anii '80. Astăzi se poate porni în căutarea cașaloților, dar cu o cameră de luat vederi, nu cu harpoane.

Peisajul viticol al insulei Pico, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, este un "exemplu remarcabil" de adaptare a unor practici agricole la contextul dificil al unei regiuni izolate. Lungi ziduri din piatră ordonate în mod liniar, care se întind paralel cu coasta stâncoasă și care urcă spre centrul insulei, formează mii de mici parcele alăturate, rectangulare, care protejează culturile împotriva vântului și apei oceanului. Acest peisaj modelat de om, de o "frumusețe extraordinară", este cea mai bună mărturie despre o practică mult mai răspândită odinioară, potrivit site-ului organizației.

Sursa foto: Insula Flores / azores-adventures.com

Insula Flores, insula Corvo, cea mai mică din arhipelag, și insula Santa Maria, singura ale cărei plaje nu sunt vulcanice, sunt cele mai liniștite și îndepărtate insule.

Pe insula Graciosa se poate chiar coborî într-un vulcan, iar Sao Jorge este insula care, potrivit multor amatori de drumeții, are cele mai bune poteci din Azore.

Insulele pot fi vizitate chiar și în cel mai ploios sezon, din noiembrie până în martie, când temperaturile sunt destul de plăcute.

Arhipelagul are o rețea de zone protejate pe teritoriul insular și în zona oceanică din împrejurimi, cu o faună, floră, peisaje și ecosisteme valoroase. Din această rețea fac parte parcurile naturale de pe insulele Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores și Corvo, precum și Parcul Marin al Azorelor ("Parque Marinho dos Açores").

O expoziție despre "Parque Marinho dos Açores", cu hărți 3D și imagini din ocean, printre care unele obținute la mari adâncimi, precum și un film despre platforma continentală se află la Acvariul Porto Pim ("Aquário do Porto Pim") de pe insula Faial.

Geoparcul Azore ("Geoparque Açores") face parte din Rețeaua Europeană și Rețeaua Mondială a Geoparcurilor, sub auspiciile UNESCO. Această integrare vizează promovarea și protecția patrimoniului geologic al arhipelagului, favorizând totodată dezvoltarea sa durabilă.

AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Lifestyle

Cele mai citite din Lifestyle

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres