COD GALBEN: 06-07-2020 ora 10 Intre 07 iulie, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate COD GALBEN: 07-07-2020 Intre 01:45 si 03:00 se va semnala averse ce vor cumula 25 l/mp, descărcări electrice in Județul Suceava, Județul Suceava; COD GALBEN: 07-07-2020 Intre 01:25 si 03:00 se va semnala averse ce vor cumula 20...25 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului in Județul Arad, Județul Timiş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 1 oct /Agerpres/ - Fostul chef Adam Smith a decis să lupte împotriva risipei alimentare deschizând în nordul industrial al Angliei o cafenea unde felurile sunt pregătite numai din alimente în pragul expirării, recuperate din supermarketuri, informează AFP. Proiectul său s-a extins rapid.

"Încă din prima zi am încercat să hrănesc oamenii şi acelaşi lucru vreau să îl fac şi acum", a declarat el pentru AFP evocând ascensiunea imperiului său etic, "Real Junk Food Project" (RJFP), care cuprinde în prezent 120 de cafenele afiliate în întreaga lume.

Lansat în decembrie 2013 într-un centru comunitar din cartierul defavorizat Armley din Leeds, proiectul lui Adam Smith are astăzi unităţi în Australia, Franţa, Coreea de Sud, Statele Unite şi chiar Nigeria. "Oamenii încep să ne ia în serios", a spus iniţiatorul la revenirea de la un eveniment de sensibilizare în privinţa combaterii risipei organizat la Parlamentul britanic. El le-a servit deputaţilor feluri de mâncare din alimente recuperate înainte să fie aruncate.

Conceptul este simplu, constând în recuperarea alimentelor care altfel ar fi aruncate - în general din cauza depăşirii limitei datei de consum - şi transformarea lor în produse absolut comestibile. De la începutul proiectului RJFP au fost recuperate aproape 200 de tone de alimente, utilizate în cafenelele afiliate, afirmă Adam Smith.

Potrivit Naţiunilor Unite, aproape o treime din hrana produsă în lume pentru consumul uman anual se pierde sau se aruncă, adică circa 1,3 miliarde de tone. Oferind mese în schimbul unei plăţi libere şi voluntare pe care consumatorul însuşi o stabileşte, cafenelele RJFP ocolesc reglementările în materie de alimentaţie din Marea Britanie, care interzic vânzarea de hrană perimată. "Apreciem singuri dacă hrana este propice consumului gustând-o sau mirosind-o", spune Adam Smith. Intenţia sa iniţială nu era să hrănească persoane defavorizate, însă în multe comunităţi sistemul realizat de el a devenit un mijloc de a ajuta oamenii cu venituri mici sau fără resurse.

La Brighton, Adam Buckingham hrăneşte săptămânal 200 de persoane într-o cafenea RJFP amenajată într-o biserică, printre alimentele donate numărându-se jambon Serrano şi o mare cantitate de ciocolată. "Este şocant să îţi imaginezi că toată această hrană ar fi putut ajunge la gunoi", spune el, făcând un apel la schimbarea legilor şi a mentalităţilor.

În nordul Londrei doi antreprenori au lansat o aplicaţie ("Olio") destinată să pună în legătură consumatorii care au alimente în plus şi cei care încearcă să facă rost de ele. "Am făcut un studiu de piaţă şi am aflat că o treime din consumatori suferă că trebuie să arunce mâncare. Pentru mine a fost o revelaţie", arată Tessa Cook, unul dintre cei doi. Circa 15 furnizori, persoane particulare şi firme, au aderat până în prezent la sistem, care se limitează deocamdată la Londra.AGERPRES/(AS - autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.