COD PORTOCALIU: 26-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat COD PORTOCALIU: 26-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat COD GALBEN: 26-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Târgu-Jiu, 8 iul /Agerpres/ - Savarina reprezintă pentru multă lume prăjitura copilăriei şi nu există persoană care să nu fi gustat cel puţin o dată din acest desert, pregătit după multe reţete, dar toate cu acelaşi final gustos. Doina Popescu, din Târgu-Jiu, ne recomandă cu încredere prepararea în casă a acestei prăjituri a cărei savoare o depăşeşte cu mult pe cea întâlnită în cofetării.

Ingredientele necesare pregătirii savarinei de casă sunt: 4 ouă, 2 căni de zahăr, 2 căni de iaurt, trei căni de făină, două pliculeţe de praf de copt, o esenţă de vanilie, un borcan de gem de caise fie caise proaspete sau congelate, pasate în blender. Pentru final mai este nevoie de circa 800 grame de smântână de minim 30% grăsime sau lichidă pentru frişcă şi zahăr pudră.

"Ouăle se bat cu cele două căni de zahăr până se obţine o cremă untoasă, apoi se adăugă iaurtul şi se amestecă. Praful de copt se amestecă cu făina şi se adaugă compoziţiei, iar la final adăugăm esenţa de vanilie. Se tapetează cu unt şi făină o tavă de mărime medie şi se toarnă compoziţia care se dă la cuptor pentru 25 de minute. După ce este gata, blatul trebuie să fie crescut cam de 3-4 degete şi foarte pufos. Peste el se toarnă imediat cum a fost scos din cuptor două căni de apă rece. Separat se face un sirop din patru căni de apă, o jumătate de cană de zahăr şi două sticluţe de esenţă de rom care se toarnă fierbinte peste compoziţie. Se lasă să se însiropeze foarte bine blatul", spune Doina Popescu.

Deoarece blatul savarinei va fi dulce şi însiropat, va fi nevoie de un strat de gem acrişor făcut din fructe de sezon precum caise sau piersici.

"Fie că aveţi gem de fructe mai acrişor sau că pasaţi în blender cam jumătate de kilogram de caise sau piersici proaspete (când e vară) sau congelate, (atunci când faceţi prăjitura iarna) neaparat trebuie pus un strat deasupra blatului pentru a mai stinge din dulceaţa acestuia. Gustul de dulce cu acrişor se va combina perfect, multă lume care a gustat prăjitura mi-a spus că gemul acrişor este cel care face diferenţa. După ce blatul a absorbit tot siropul, se întinde peste el stratul de gem, de preferabil să nu fie foarte gros", mai explică Doina Popescu.

Frişca de casă, ne mai spune doamna Doina, se prepară repede şi îşi menţine forma dacă se respectă câteva reguli simple. Astfel, e important ca atât smântâna din care se face frişca, cât şi bolul şi telul sau paletele mixerului cu care se va lucra să fie reci. Este chiar indicat ca ustensilele să fie ţinute timp de 10-15 minute în frigider pentru a se răci.

"Smântâna se bate întâi la viteză mică timp de două minute, apoi se continuă la viteză maximă. Se continuă până se întăreşte astfel încât dacă întoarcem bolul nu o să cadă. Începem să punem şi zahărul pudră acum, în funcţie de cât de dulce vreţi să fie frişca. Eu pun cam jumătate de cană de zahăr la 1 kilogram de smântână, prefer să simt gustul natural şi proaspăt", a mai adăugat Doina Popescu.

La final, cine doreşte poate să mai adauge jumătate de tabletă de ciocolată cu lapte dată pe răzătoarea mică pentru un gust şi mai bun. Prăjitura se păstrează în frigider şi se porţionează în momentul servirii. AGERPRES/(AS - autor: Irina Poenaru, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.