COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 07:15 si 10:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Buzău; COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 07:00 si 10:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Ialomița, Județul Teleorman, Județul Călărași; COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 05:00 si 11:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h, izolat70 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Olt, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sfântu Gheorghe, 14 iun /Agerpres/ - Bibliotecarul Kiss Laszlo din Sfântu Gheorghe, care şi-a propus să străbată cu bicicleta peste 3.000 de kilometri, de la Marea Neagră la Marea Nordului, în cadrul unei campanii de promovare a lecturii şi bibliotecilor, a parcurs până acum peste 800 de kilometri.

Kiss Laszlo a pornit în această incursiune pe data de 8 iunie din Constanţa, iar până acum a trecut prin localităţile Călăraşi, Olteniţa, Bucureşti, Piteşti, Braşov, Sfântu Gheorghe, Sibiu şi Deva, unde s-a întâlnit cu bibliotecari, cu elevi, studenţi, cadre didactice şi alţi iubitori ai lecturii. El şi-a propus ca, duminică seară, să ajungă la Timişoara, iar luni să pornească mai departe spre Ungaria, urmând să ajungă în Olanda, la Haga, pe 28 iunie.

Turneul va dura 21 de zile, iar, în acest timp, va străbate şapte ţări, unde va vizita mai multe biblioteci şcolare, publice şi universitare, şi va depune flori la statuile unor scriitori sau poeţi renumiţi. Punctul final este oraşul olandez Maastricht, unde va participa, în perioada 28 iunie-2 iulie, la Conferinţa Internaţională a Bibliotecilor Şcolare.

Bărbatul, în vârstă de aproape 45 de ani, este bibliotecar la Liceul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe şi preşedintele Asociaţiei Judeţene Covasna a Bibliotecarilor din România, iar, de când se ştie, cartea a făcut parte din viaţa lui. Prin mâini, i-au trecut mii şi mii de cărţi, iar, cu cât citeşte mai mult, cu atât îi e mai greu să întocmească un top al celor mai buni scriitori din lume.

"Cartea te face liber, îţi oferă o imensă libertate. Un om care citeşte este un om liber în gândire şi simţire (...) Mie mi-a deschis foarte mult mintea şi viziunea despre lume şi viaţă (...) Din păcate, se citeşte din ce în ce mai rar, copiii citesc din ce în ce mai puţin şi sunt mulţi analfabeţi. Mai grav e că creşte analfabetismul funcţional, ceea ce înseamnă că elevii, copiii noştri, dacă au în faţă un text mai dezvoltat, nu pot să îl înţeleagă, iar dacă nu pot să îl înţeleagă, atunci nu pot să înveţe, dacă nu pot să înveţe, nu reuşesc să ia examenul de bacalaureat, nu reuşesc la universitate şi aşa mai departe. Şi nu numai în România este problema asta, e cam peste tot în Europa şi trebuie cumva să stopăm această tendinţă, iar noi, bibliotecarii şcolari, suntem cei mai avizaţi să facem acest lucru, bineînţeles, în colaborare cu învăţătorii, cu personalul didactic (...) Prin această campanie, vreau să atrag atenţia şi interesul opiniei publice asupra rolului important pe care îl joacă lectura şi bibliotecile în educaţie, în special în educaţia tinerilor, a declarat, pentru AGERPRES, Kiss Laszlo.

Bibliotecarul şi-a pregătit cu meticulozitate timp de doi ani această campanie, pe zile, kilometri şi localităţi, şi a ales să facă drumul cu bicicleta pentru a demonstra, totodată, că bibliotecarii nu sunt sedentari.

"Toată lumea crede despre noi, bibliotecarii şcolari, că suntem sedentari, dar nu este chiar aşa (...) Sportul, ciclismul oferă, ca şi cartea, o imensă libertate! Mie îmi place, de pildă, foarte mult, Jules Verne, şi, lecturând, am ajuns să fac ciclism şi sper să ajung în locuri în care au ajuns şi eroii lui (...) Nu suntem oameni cenuşii, dar aşa se crede şi vreau să schimb cumva atitudinea, percepţia oamenilor faţă de acest lucru, pentru că, schimbând atitudinea oamenilor, poate putem schimba şi percepţia asupra lecturii (...) Lectura oferă alternative chiar şi pentru pace (...). Oamenii sunt uşor de manipulat dacă nu se informează, dacă nu citesc, a spus Kiss Laszlo.

Nu va călători mereu singur, pe anumite distanţe i se vor alătura şi alţi ciclişti care i-au îmbrăţişat cauza. Printre cei care l-au însoţit pe traseu, de la Bucureşti la Braşov, s-a numărat Bogdan Făgărăşan, un tânăr pasionat de ciclism.

"Sunt pasionat în special de ciclismul de tură lungă, pentru că este o modalitate prin care poţi cunoaşte foarte mulţi oameni frumoşi şi, în plus, este o modalitate prin care te confrunţi cu tine însuţi, mai ales atunci când te întâlneşti cu situaţii dificile, cu căţărări, cu vreme rea şi aşa mai departe (...) Ce m-a determinat să îl însoţesc pe Kiss Laszlo? În primul rând, proiectul şi scopul pe care îl are, eu fiind un cititor împătimit. Constat, din păcate, că generaţia tânără nu prea mai citeşte şi în plus, dacă bibliotecile se desfiinţează şi nu sunt finanţate, situaţia va fi şi mai gravă (...). A fost o plăcere să îl însoţesc. Întotdeauna, când mergi cu cineva la drum, timpul şi distanţele se comprimă (...). Sunt şi avantaje în a călători singur şi i-am spus că se va întoarce un alt om, nu doar pentru că are un scop, ci şi pentru că efortul, vremea, oamenii îl vor schimba, îl vor face un om de două ori mai bun, a spus Bogdan Făgărăşan.

Kiss Laszlo nu este la prima campanie pe două roţi pentru susţinerea unei cauze. În anul 2008, a pedalat de la Sfântu Gheorghe până la Istanbul pentru a participa la un congres internaţional de hemofilie şi a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de acestă boală genetică rară ce afectează coagularea sângelui. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Vicenţiu Purcărea)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.