COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Alba Iulia, 10 iun /Agerpres/ - O gamă variată de dulceţuri preparate pe sobă, la foc de lemne, realizate după reţete şi tehnici tradiţionale de producţie, de la cele simple, cum ar fi de prune, de vişine sau de măceşe, până la sortimente mai atipice, o combinaţie de sfeclă roşie, mere şi ghimbir sau de dovleac, mere şi scorţişoară, sunt produse în mica sa făbricuţă de către un tânăr, de 27 de ani, din satul Cetea, de la poalele Apusenilor.

Absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca - Facultatea de Inginerie şi Management în Alimentaţie şi Agroturism şi al unui master european axat pe dezvoltarea produselor cu indicaţie geografică şi a celor locale, Alin Petric a vrut să pună în practică ceea ce a învăţat în timpul studiilor. Pentru asta, a transformat o parte din casa în care locuieşte împreună cu părinţii săi într-o făbricuţă, corp de clădire pe care l-a adaptat la cerinţele sanitare şi de igienă europene. Capitalul necesar investiţiei l-a obţinut după ce a avut două joburi, timp de şase luni, în Franţa şi în Elveţia.

Afacerea a demarat anul trecut, când a reuşit să proceseze o parte din recolta de prune din livada proprie, iar pentru a veni şi în sprijinul micilor producători din satul său şi din împrejurimi a achiziţionat de la aceştia restul fructelor necesare. Influenţat şi de cele descoperite în timpul masterului urmat în Franţa, dar şi pentru a-i ajuta pe consătenii săi care se confruntau cu o lipsă a unei pieţe pentru sfecla roşie, Alin Petric a creat şi sortimente mai inovatoare de dulceţuri, cum ar fi cea de sfeclă roşie, mere şi ghimbir sau cea de dovleac, mere şi scorţişoară.

"Aceste idei de sortimente mi-au venit în urma unui master Erasmus Mundus făcut în Franţa, axat pe produse de 'terroir', unde am învăţat cum îşi valorifică ei tipicitatea şi tradiţionalitatea unui anumit spaţiu rural, şi am combinat, oarecum, ce am descoperit acolo cu ingredientele pe care le-am avut noi şi am ajuns la aceste dulceţuri, cu gusturi unice, deosebite pentru piaţa noastră, care sunt foarte apreciate de consumatori", a declarat, pentru AGERPRES, tânărul antreprenor.

Alin Petric a explicat că s-a gândit să creeze o reţetă de dulceaţă în care să folosească şi sfeclă roşie, după ce a observat că este o lipsă a unei pieţe pentru desfacerea acestei specii. "Nu se puteau găsi clienţi pentru toată producţia care era în zonă şi am încercat diferite combinaţii. Ideea este preluată, în principiu, din Franţa, însă a venit pentru că nu aveam ce face cu surplusul de sfeclă. Nu voiam să fie doar sfeclă şi am amestecat şi puţin măr şi ghimbir, ca să dea o notă aparte. Acelaşi lucru l-am făcut şi pentru dulceaţa de dovleac. Acolo am ales scorţişoară, care dă o savoare şi un parfum specific", a afirmat Alin Petric.

El a adăugat că astfel a găsit o soluţie pentru a valorifica de ceea ce dispune în zonă, resurse care până acum nu erau suficient exploatate. "Încerc să le transform şi să aduc un plus valoare pentru comunitatea rurală", a subliniat tânărul.

Ajutat în procesarea produselor de către mama sa, Alin Petric a reuşit să scoată pe piaţă şi sortimente de dulceaţă, să spunem, ceva mai comune, cum ar fi cele de prune, de corcoduşe, de vişine sau de măceşe. Alte două dulceţuri sunt cele de piersici de vie şi de cătină. Nu lipsesc nici siropurile, cum ar fi cel de muguri de pin.

Fiind la început, doar de un an demarând afacerea, Alin Petric se axează mai mult pe participarea la târguri de produse tradiţionale pentru promovarea dulceţurilor şi siropurilor sale şi pentru a intra astfel în contact direct cu consumatorii. El are o colaborare şi cu câteva băcănii, inclusiv din Bucureşti, iar produsele sale pot fi achiziţionate şi prin intermediul magazinului său online.

De câteva luni este şi membru al Cooperativei Agricole Horticola Alba, din care fac parte mai mulţi producători din judeţ. "Împreună încercăm să ne desfacem produsele, astfel încât să ajungem în lanţuri de magazine, în principal în supermarket-uri din judeţ, pentru că de unul singur ca producător nu poţi asigura fluxul necesar astfel încât să rezişti pe rafturi", a spus Alin Petric. AGERPRES/(A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Cristian Anghelache)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.