Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Zalău, 1 apr /Agerpres/ - O inedită dulceaţă, delicată şi aromată, se poate prepara, în primele zile de primăvară, din florile de toporaşi, cunoscuţi şi sub numele de violete, tămâioare sau viorele.

Potrivit maestrului bucătar Mircea Groza, reţeta este una relativ simplă, dar care are mici secrete, pentru a obţine la final un preparat delicios şi sănătos.

"Toporaşii sau viorelele, cum se mai numesc, se adună floare cu floare, din flora spontană. O floare cântăreşte 0,06 sau 0,05 grame, cam acolo e media. Intră cam 15-16 flori într-un gram. Sunt foarte plăpânde. Chiar am fost la un bijutier să cântăresc exact o floare. Am adunat 5.500 bucăţi de flori, care cântăresc 342 de grame. Florile se spală în trei-patru ape reci, pentru a elimina praful şi alte impurităţi. Se foloseşte o cantitate egală de zahăr, deci 350 de grame şi jumătate, adică 175 mililitri de apă. Se face un sirop cu zeama de la o lămâie, dar mai înainte se stropesc cu zeama de la o lămâie toate florile şi presari peste ele două trei linguri de zahăr, încât ele să se macereze un pic şi să lase un suc. Le frămânţi mai delicat şi le laşi până prepari siropul. Acesta se pregăteşte la foc molcom, până când, dacă pui o picătură pe o farfurie rece, nu se întinde, ci stă ca o perluţă. În momentul acela pui florile, amesteci încet, dar nu le fierbi mai mult de patru-cinci minute. Mai apoi le laşi fără foc, să se astâmpere, să se răcorească. Borcănelele în care pui dulceaţa trebuie spălate şi sterilizate în cuptor. Recomand borcănele mici, de maxim 50 de grame, pentru că e o delicatesă şi cantitatea nu e suficientă pentru a folosi un borcan mai mare. Se pune dulceaţa în borcanele deja sterilizate, se închid ermetic şi se întorc borcanele cu capacul în jos, cinci minute, pentru o izolare mai bună", afirmă Mircea Groza.

Alte reţete inedite de dulceaţă pregătite de Mircea Groza sunt dulceaţa de ardei iuţi, recomandată a fi consumată cu brânzeturi de capră sau cu afumături fierte, ori dulceaţa de frăguţe, ce are o aromă deosebită. AGERPRES / (A - autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.