COD GALBEN: 05-06-2025 ora 10 Intre 6 iunie, ora 12 – 6 iunie, ora 21 se va semnala temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Piatra Neamţ, 23 mar /Agerpres/ - Mâncarea de culbeci este una dintre cele mai savuroase preparate, care se regăseşte, din păcate, tot mai rar în bucătăria tradiţională nemţeană.

Veche de cel puţin o sută de ani, această mâncare era preparată cu preponderenţă în Postul Paştelui, melcii fiind consideraţi ca fiind de post, la fel ca fructele de mare.

Muzeograful Florentina Buzenschi a explicat că mâncarea de culbeci era extrem de apreciată în mediile monahale şi chiar existau dări în melci către preoţii protopopi.

''Mâncarea de culbeci se mănâncă în perioada de post, în special în Postul Paştelui, atunci când se spune că este bine să culegi melcii după ce tună prima dată. Documentele spun că, în judeţul Neamţ, preoţii prestau o dare în melci către protopopul de Piatra Neamţ, această dare nefiind însă obligatorie. Este o mâncare foarte delicioasă şi ca dovadă că acum sunt crescătorii de melci şi se exportă. Din păcate, în judeţ, există foarte puţine gospodării unde se mai prepară această mâncare tradiţională'', a spus Florentina Buzenschi.

Mâncarea de culbeci se prepară astfel: melcii sunt spălaţi, apoi puşi într-o oală cu apă clocotită şi lăsaţi câteva minute. După ce sunt scoşi din cochilie cu un ac, sunt curăţaţi, spălaţi şi tocaţi. Din carne se pregăteşte o tocăniţă cu ceapă călită, care se mănâncă, după gust, cu usturoi.

Acest preparat este considerat de post, la fel ca mâncarea de scoici sau cea de raci. AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.