COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Madrid, 24 nov /Agerpres/ - Farfuriile murdare nu trebuie lăsate mult timp în maşina de spălat vase, acest obicei fiind periculos întrucât resturile de mâncare duc la rapida înmulţire a microorganismelor, iar curăţarea acestora devine tot mai dificilă, se arată într-un articol publicat luni de ziarul spaniol ABC.

"În câteva ore, numărul microorganismelor poate ajunge la sute milioane', susţine specialistul în microbiologie Manuel Sánchez Angulo, de la Universitatea Miguel Hernandez, care recomandă punerea în funcţiune a maşinii de spălat vase cât mai des posibil. Iar dacă nu este posibil, el spune este necesar ca măcar vasele să fie curăţate cât mai bine de resturile de mâncare.

O maşină spălat care funcţionează bine poate elimina toate bacteriile de pe vase şi tacâmuri doar la o temperatură de 60-80 de grade Celsius şi dacă se foloseşte un detergent eficient. Există însă porţiuni ale maşinii de spălat - precum ţeava de evacuare sau îmbinările de cauciuc - în care temperatura nu este atât de mare şi unde se pot forma depuneri calcaroase. Acestea acţionează ca un "refugiu" pentru bacterii, protejându-le de temperaturile înalte. Existenţa resturilor de mâncare pe vase pune la dispoziţia acestor organisme hrana necesară şi face posibilă înmulţirea lor.

În aceste refugii se formează "o biopeliculă" care favorizează creşterea numărului de microorganisme. În biopeliculă se pot refugia ciuperci patogene, precum Exophiala dermatitis şi E. phaemuriformis, care au o mare rezistenţă la temperaturile înalte. Având aspectul unui mucegai negru, Exophiala poate prolifera pe suprafeţele de cauciuc ale electrocasnicelor. Şi umezeala poate favoriza dezvoltarea acestor microorganisme, prin urmare se recomandă spălarea periodică a acestor aparate.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, sătulă să-şi vadă porţelanurile sparte sau ciobite de către menajera neglijentă, americanca Josephine Cochrane a creat o maşină care să cureţe zecile de farfurii murdare rămase după după mesele cu mulţi musafiri. Fiică a unui inginer şi nepoată a inventatorului John Fitch, ea şi-a creat propria firmă, Garis-Cochran Dish-Washing Machine Company. Invenţia ei a fost bine primită de restaurante şi hoteluri, dar a ajuns în casele oamenilor abia în secolul XX. AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Cristina Mac)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.