COD PORTOCALIU: 24-02-2018 ora 13 Intre 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 se va semnala temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sofia, 6 iun /Agerpres/ - Este vremea trandafirilor şi, în Bulgaria, au loc numeroase sărbători închinate acestor flori, veritabil simbol naţional al vecinilor noştri de la sud de Dunăre. Unul dintre cele mai cunoscute evenimente de acest gen, la care iau parte mii de turişti din ţară şi străinătate, este festivalul de la Kazanlâk, organizat în primul weekend din luna iunie. Ajuns la cea de-a 111-a ediţie, în acest an are loc între 6 şi 8 iunie.

Din mai şi până spre sfârşitul lunii iunie, Valea Trandafirilor, regiune din centrul Bulgariei situată între Munţii Balcani şi Munţii Sredna Goran, se transformă într-o încântare a văzului şi mirosului graţie nesfârşitelor sale culturi de trandafiri de toate culorile. Numeroase aşezări sunt în sărbătoare în această perioadă, iar turiştii profită de ocazie pentru a participa la evenimente pline de culoare, muzică, parfum şi voie bună. Plantaţiile de trandafiri sunt admirate, an de an, începând din faza de îmbobocire, până la plenitudinea deplină a florilor şi la recoltarea preţioaselor petale, folosite ca materie primă în cosmetică, medicină, precum şi la prepararea de lichioruri, dulceţuri, gemuri, sucuri şi alte delicii culinare.

Trandafirul de Kazanlâk este o varietate de Rosa damascena renumită pentru mirosul său puternic. Se spune că ar fi fost adus din Asia centrală, în urmă cu mai multe secole şi că în Bulgaria condiţiile sunt ideale pentru cultivarea lui. Floricultorii au mare grijă să respecte şi azi metodele străvechi, pentru a nu altera caracteristicile foarte preţuite ale acestui soi.

Conform tradiţiei, festivalul de la Kazanlâk începe cu un concurs în care este aleasă 'Regina Trandafirilor'. Frumoasa câştigătoare are apoi privilegiul de a-l premia pe cel mai eficient culegător de petale de trandafiri, la finalul unor întreceri la care, alături de localnici, sunt încurajaţi să participe şi vizitatorii. Sărbătoarea din 2014 este însoţită de o paradă internaţională de costume populare, de diverse manifestări dedicate copiilor şi de o expoziţie intitulată 'Pâinea bulgarilor - ritual, mod de viaţă şi credinţă'. Totul se încheie cu un foc de artificii, duminică seara. Una dintre bucuriile pe care nu multă lume şi le refuză în tot acest timp constă în podoabele din petale de trandafiri - ghirlande, coroniţe, brăţări etc - cu care pozele devin mai frumoase şi amintirile mai greu de şters din memorie.

Pentru cei aflaţi pentru prima dată în zonă, din program nu ar trebui să lipsească o vizită la unul dintre atelierele artizanale de extragere a esenţei de trandafir. Acestea îşi fac un titlu de glorie din folosirea unor tehnici de lucru tradiţionale, vechi de mai multe secole, singurele care - se spune - ar asigura un ulei de cea mai înaltă calitate. După ce au aparţinut statului în perioada comunistă, la fel ca şi suprafeţele cultivate cu trandafiri, aceste ateliere sunt acum, în general, proprietatea unor firme private, a căror cifră de afaceri este în continuă creştere. Nu întâmplător, deoarece Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de esenţă de trandafiri, substanţă scumpă, căutată de cele mai renumite case producătoare de parfumuri de lux. Bunul renume s-a clădit în timp. Prima menţiune oficială referitoare la exportul esenţei de trandafir din Bulgaria datează din 1771, cumpărătorii fiind din Europa Centrală.

Pentru extragerea unui litru de ulei de trandafiri, supranumit 'aurul lichid al Bulgariei', este nevoie de 3.000 de kg de petale, ceea ce înseamnă că un gram din acest ulei se obţine din 1.300 de flori. Recoltarea petalelor este un proces dificil şi delicat şi se face manual, doar la primele ore ale dimineţii, când condiţiile de temperatură şi umiditate sunt optime. Numai aşa se poate obţine un ulei de calitatea cerută pentru fabricarea de parfumuri scumpe. În perioada de recoltare, care este de 20-25 de zile, în câmpurile cu trandafiri din regiune lucrează peste 2.000 de oameni.

Regiunea are oferte variate şi pentru iubitorii de cultură şi istorie întrucât acolo se găsesc cele mai mari şi bine păstrate vestigii ale mormintelor regilor traci, care figurează pe lista UNESCO a patrimoniului universal, alături de Muzeul trandafirilor din Kazanlâk. Iar în apropierea acestui oraş cu 80.000 de locuitori din centrul Văii Trandafirilor, situat între Gabrovo şi Stara Zagora, cei dornici de aer liber şi drumeţii se pot plimba prin rezervaţia naturală care face parte din Parcul Naţional al Balcanilor Centrali.AGERPRES/(AS - Cristina Mac, editor: Mariana Ionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.