COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 06:25 si 08:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Covasna , respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Moscova, 2 feb /Agerpres/ - Oraşul-erou Volgograd a revenit sâmbătă, pentru o singură zi, la vechiul nume din epocă, Stalingrad, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a marii bătălii de la Stalingrad, care a marcat o cotitură strategică în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează agenţiile ruse de presă Interfax şi RIA Novosti.

Anul acesta, Rusia a marcat ca niciodată evenimentul, de la depuneri de flori şi un miting, la o paradă militară şi un spectacol 3D, care a culminat în cursul serii cu focuri de artificii şi de artilerie. Oraşul de pe Volga a fost împânzit de numeroase drapele şi postere, care omagiază eroismul învingătorilor în această bătălie.

Într-un discurs rostit înaintea unui concert consacrat acestui eveniment, preşedintele rus Vladimir Putin, care a sosit încă de dimineaţă în oraşul de pe Volga, a declarat că 'Stalingradul a făcut invincibilă Rusia'.

Bătălia de la Stalingrad este 'unul dintre exemplele cele mai remarcabile de eroism din lume', a afirmat Putin, potrivit căruia' Stalingradul va fi întotdeauna un simbol al unităţii şi invincibilităţii poporului nostru, un simbol al patriotismului adevărat, un simbol al victoriei soldatului sovietic eliberator', după cum relatează AFP.

Vizita sa a început de la Mamaiev Kurgan (Dealul Mamaiev), unde se află un vast complex memorial şi unde a depus o coroană de flori la monumentul Patria-Mamă, de la poalele dealului, cu o înălţime de 85 de metri.

Mii de oameni, de toate vârstele, s-au reunit de dimineaţă în centrul oraşului pentru a asista la parada militară în culorile Armatei Roşii. 'Imi amintesc de prietenii mei, care au murit aici', a declarat pentru AFP Piotr Şabarov, 89 de ani, fost participant la bătălia de la Stalingrad, care a venit în acest oraş din sud-estul Rusiei special pentru manifestaţiile prilejuite de cea de-a 70-a aniversare.

Reprezentanţi ai puterii, între care vicepremierul Dmitri Rogozin, foşti combatanţi şi membri ai Partidului Comunist au depus, de asemenea, coroane de flori şi garoafe roşii în faţa monumentului Ostaşului Necunoscut, unde arde un foc etern.

În faţa lor, unii tineri din mulţimea prezentă la eveniment purtau un banner pe care scria 'Vă mulţumim pentru victorie!' 'Este important pentru educaţia tineretului şi pentru a-i inocula dragostea de patrie', spune Tatiana, o tânără de 26 de ani.

În plină renaştere a patriotismului, autorităţile ruse şi-au făcut un titlu de onoare din marcarea acestui eveniment.

2 februarie 1943: trupele mareşalului german Friedrich von Paulus capitulau, încercuite de Armata Roşie la capătul unei bătălii crâncene, începută în iulie 1942 în acest oraş, punct vital pentru trecerea spre Caucazul bogat în resurse de petrol.

Era prima capitulare a armatei naziste de la începutul războiului şi care va schimba cursul conflictului, iar pentru Uniunea Sovietică, demoralizată de mai multe înfrângeri dureroase, a avut o importanţă majoră, atât în plan strategic, cât şi psihologic.

De asemenea, bătălia de la Stalingrad a fost una dintre cele mai sângeroase din epocă. Ras aproape de pe faţa pământului după bombardamentele germane, oraşul de pe Volga a fost timp de şase luni teatrul unor violenţe de o intensitate extremă între soldaţii sovietici şi nazişti. 'Niciun pas înapoi!', ordonase Stalin, iar trupele germane se mai confruntau încă cu doi inamici redutabili: iarna rusă şi foametea.

În total, în bătălia de la Stalingrad au căzut două milioane de oameni din ambele tabere, potrivit cifrelor oficiale ruse.

Ţariţân în epoca imperială, oraşul a fost numit după numele liderului sovietic Iosif Stalin în 1925, înainte de a deveni Volgograd în 1961, în cursul destalinizării începute de Nikita Hruşciov.

Nostalgicii după fosta URSS şi foştii combatanţi cer în ultimii ani ca oraşul să revină la numele de Stalingrad.

Potrivit unui sondaj din octombrie trecut al Institutului independent Levada, numai 18% din ruşi sunt în favoarea revenirii la vechiul nume de Stalingrad, în timp ce 60% se opun.AGERPRES/(Lilia Traci)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.