Exclusiv! Descoperiri senzaționale: o nouă specie de dinozaur și cuiburi cu ouă de păsări preistorice

 •  Lifestyle
74 afişări

O echipă de cercetători din care face parte și paleontologul clujean Matei Vremir a făcut câteva descoperiri senzaționale în zona Sebeș, Alba. Matei Vremir a declarat, luni, pentru AGERPRES, că printre descoperirile echipei de cercetători se numără o specie nouă de dinozaur erbivor și, mai important, ouăle și cuibul unor păsări preistorice care au trăit în urmă cu 68 de milioane de ani.

6cf5c222-cc00-4e2d-8bfd-bc6d914bab3b

'S-au continuat cercetările în cazul unei descoperiri de senzație reprezentate prin cuiburi cu ouă și oase de păsări primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovadă că acest grup de păsări primitive cuibăreau în masă pe malul cursurilor de apă, asemănător unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentată public la Congresul Internațional de Paleontologie din Las Vegas (USA)', a precizat Matei Vremir.

Paleontologul clujean a adăugat că o altă descoperire importantă o reprezintă resturile de la 'o nouă specie de dinozaur erbivor, încă în curs de preparare și cercetare'.

De asemenea, a fost descoperit un mic schelet de mamifer multituberculat care s-a păstrat parțial în umplutura unei vizuini.

În plus, au fost descoperite resturi de la cel mai mare pterosaur (reptilă zburătoare), cu oase de la aripă având dimensiuni cu 25% mai mari decât cele mai mari descoperite până acum, în Statele Unite (Quatzatcoatlus northropi). Matei Vremir spune că anvergura aripilor specimenului de la Sebeș depășea 13 m, cu 2-3 m peste limita calculată pentru capacitatea de a zbura. Matei Vremir explică cum dimensiunea aripilor pune problema eventualei existențe a unei specii gigantice care își pierduse capacitatea de zbor și care trăia în izolare pe luxurianta insulă Hațeg, fără a avea dușmani pe măsură 'și cu hrană din belșug, ca într-un hypermarket fără plată, asemănător giganticelor păsări nezburătoare din Madagascar (Aepyornis)'.

Paleontologul clujean a precizat că 'cele câteva zeci de descoperiri recente sunt încă în prelucrare' și că rezultatele cercetărilor vor fi făcute publice probabil în cursul anului viitor. 'Totuși, rezultatele de până acum indică faptul că în zona Sebeșului trăiau o serie de specii comune și în Bazinul Hațeg, dar și forme care încă nu s-au descoperit acolo, și asta nu atât datorită izolării geografice, cât mai ales condițiilor de fosilizare diferite și a diferențelor temporale dintre diferite situri și straturi geologice', a completat Matei Vremir.

Din expediția internațională care a făcut recentele descoperiri de la Sebeș fac parte cercetători din Anglia (Gareth Dyke—Southampton și Darren Neish — Porthsmouth), SUA (Steve Brusatte — New York) și România (Zoltan Csiki — București, Radu Totoianu — Sebeș, Matei Vremir — Cluj).

Matei Vremir este cel care a descoperit, în urmă cu un an, scheletul 'Balaurului bondoc' — cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa. Fosila descoperită la Sebeș are o vechime de 70 de milioane de ani și aparține unei noi specii de theropod. Potrivit specialiștilor, "Balaurul bondoc" este o rudă apropiată, dar 'aberantă', a bine-cunoscutului Velociraptor descoperit în Cretacicul Mongoliei, care însă seamănă mai degrabă cu un hibrid între un curcan supradimensionat și un câine pitbull.

Tot Matei Vremir a descoperit anul trecut o vertebră a celui mai mare dinozaur zburător (pterosaurian) din lume. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Lifestyle

Cele mai citite din Lifestyle

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe