Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cu o formă hipnotizantă, ce aminteşte de structura stâncilor abrupte de pe coastele Scoţiei, muzeul scoţian V&A Dundee iese în evidenţă atât prin exteriorul său modern, care se înalţă deasupra apelor râului Tay, cât şi prin interiorul ce găzduieşte o diversitate de obiecte şi evenimente.

 


Muzeul V&A Dundee, ridicat în oraşul cu acelaşi nume din Scoţia, la aproximativ 100 de kilometri de Edinburgh, este dedicat artelor aplicate şi designului şi şi-a deschis porţile publicului pe 15 septembrie 2018.

 

Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


Clădirea, proiectată de arhitectul japonez Kengo Kuma, este primul muzeu V&A din afara Londrei. Instituţia este, de fapt, o ramură a clasicului Victoria and Albert Museum (V&A) din capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, un prestigios muzeu de arte decorative şi design, cu o colecţie ce include peste 4,5 milioane de obiecte, fondat în 1852 şi numit după regina Victoria şi prinţul Albert.

 


Sursa foto: vam.ac.uk/dundee


Arhitectul japonez Kengo Kuma, cel care a proiectat noul Stadion Naţional din capitala niponă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, dar şi Muzeul de Artă Suntory din Tokyo, Cité des Arts din Besançon, Franţa sau Muzeul Hans Christian Andersen din Danemarca, a declarat că inspiraţia pentru acest proiect i-a venit de la falezele stâncoase de pe coastele estice ale Scoţiei.

 

 

Conceptul său a câştigat competiţia de proiecte la care au participat 120 de dosare depuse pentru realizarea acestui muzeu.

 

Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


"Ideea principală pentru V&A Dundee a fost să aducă laolaltă natura şi arhitectura şi să creeze o nouă cameră de zi pentru oraş", a explicat Kengo Kuma, citat de BBC.

 


Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


Muzeul cuprinde o suprafaţă totală de 8.500 de metri pătraţi şi găzduieşte 1.650 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional, cu galerii pentru expoziţii temporare şi permanente, dar şi centre educative, laboratoare, un magazin şi o cafenea. În plus, un restaurant şi o terasă se află la etajul superior şi oferă o privelişte deosebită în care rolul principal îl are râul Tay.

 


Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


În "miezul" clădirii se află un spaţiu impunător, cavernos, decorat cu lemn local, conceput pentru a găzdui concerte, spectacole live şi alte evenimente, potrivit inexibit.com.

 


Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


Construcţia, cu emisii ultra-reduse de carbon, este încălzită şi răcită printr-un sistem inovator hibrid compus din pompe de căldură geotermică şi cu sursă de aer ce oferă energie regenerabilă de 800.000 kWh/an pentru încălzire şi 500.000kWh/an pentru răcire, potrivit site-ului muzeului, www.vam.ac.uk.

 


Clădirea emblematică este structurată pe trei etaje şi se distinge prin faţada aparte, alcătuită din 2.500 de panouri prefabricate din piatră brută, de până la 4 metri lăţime şi o greutate de până la 3 tone fiecare.

 


Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


Lucrările de construcţie au început în aprilie 2014, iar clădirea a fost inaugurată, cu fast, în septembrie 2018, cu un an întârziere. Costurile s-au ridicat la circa 80 de milioane de lire sterline, sumă acoperită în mare parte de guvernul scoţian.

 


Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


Muzeul s-a bucurat şi de o inaugurare oficială privată, în ianuarie 2019, în prezenţa prinţului William, duce de Cambridge, şi a soţiei sale, Catherine, ducesă de Cambridge.

 


Printre exponatele incluse de-a lungul timpului în cadrul expoziţiilor Muzeului V&A Dundee s-a numărat un fragment de lambriu de lemn din salonul de la clasa întâi de pe vasul Titanic.

 

Foto: (c) Maritime Museum of the Atlantic, Halifax Nova Scotia/ / vam.ac.uk/dundee


Principalele exponate sunt, însă, incluse în galeriile dedicate designului scoţian, multe dintre acestea aduse de la V&A din Londra sau împrumutate din alte colecţii din Scoţia.

 


Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


Una dintre principalele atracţii este "The Oak Room" ("Camera de stejar") creată de arhitectul, designerul şi pictorul scoţian Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), un interior care nu mai fusese admirat public de aproximativ o jumătate de secol înainte de a fi prezentat la acest muzeu.

 


Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


Charles Rennie Mackintosh, unul dintre cei mai influenţi designeri ai mişcării Arts and Crafts şi reprezentant de seamă al curentului Art Nouveau din Regatul Unit, a proiectat "The Oak Room" în 1907 pentru ceainăria IngramStreet deţinută de antreprenoarea Catherine Cranston din Glasgow, într-o perioadă în care astfel de stabilimente deveniseră foarte populare în rândul doamnelor din înalta societate. Încăperea, cu o lungime de 13,5 metri, ce se remarcă prin simplitatea şi totodată prin rafinamentul compoziţiei, este unul dintre cele mai importante interioare ale Scoţiei şi a fost reconstituită cu migală de experţi scoţieni după ce sute de piese componente au fost depozitate timp de aproape 50 de ani de Consiliul oraşului Glasgow.

 


Foto: (c) Hufton+Crow/ / vam.ac.uk/dundee


Obiectivul propus pentru primul an, de jumătate de milion de vizitatori, a fost atins la doar şase luni de la deschiderea V&A Dundee, primul muzeu din Scoţia dedicat designului, în martie 2019, potrivit BBC. Directorul de la acea vreme al muzeului, Philip Long, a declarat că mulţi dintre vizitatori au fost turişti străini, atraşi de exponatele şi evenimentele găzduite, dar şi de aspectul futurist al clădirii. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.