Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Profesorul Nicolae Constantin Paulescu a realizat timp de mai mulţi ani, la începutul secolului trecut, cercetări şi experimente asupra diabetului. A reuşit astfel să sintetizeze un extract pancreatic provenit din pancreasuri prelevate de la animale (în principal de la câini) şi să demonstreze că o substanţă - pe care a denumit-o "pancreină" - conţinută în acel extract poate să scadă glicemia şi concentraţia corpilor cetonici. El poate fi considerat, deci, drept primul om de ştiinţă care a descris substanţa ce urma să fie denumită mai târziu "insulină", de la a cărei descoperire se împlineşte un secol anul acesta. Profesorul Paulescu a depus o cerere de brevet în România sub titlul "Pancreina şi procedeul fabricaţiei ei", obţinut pe 10 aprilie 1922. Redăm în transcriere textul original al Memoriului descriptiv din această cerere, publicat pe site-ul Fundaţiei Paulescu.

MEMORIU DESCRIPTIV

Dr. N.C.PAULESCU

DESCRIEREA INVENŢIEI PANCREINA şi procedeul fabricaţiei ei
NR. 06254/10 APRIL 1922

Dau acest nume substanţei active, descoperită de mine în extractul de pancreas. Vezi: Paulesco-Recherche sur le role du pancreas dans l'assimilation nutritive, în archives internaţionales de Physiologie, Liege, vol XVII, p 85.
Această substanţă are proprietatea remarcabilă că, - atunci când e injectată în sânge, la un animal diabetic, prin extirpaţia pancreasului, - să producă:
a).- o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a hyperglycemiei şi a glycosuriei
b)- o diminuare a ureei din sânge şi din urină
c)- o diminuare a acetonei din sânge şi din urină
Pentru a isola, pe cât posibil, Pancreina, de proteinele ce o însoţesc, procedez în modul următor:
Iau, - cu precauţie de antispesie,- o oare-care cantiate de pancreas proaspăt, de la un animal de curând sacrificat.
Toc fin glanda, într-o maşină perfecţionată /Broyer Lafrapie/, sterilisată în cuptor.
Adaog acestei tocături, zece ori greutatea sa de apă distilată; în urmă - după ce am agitat-o - în mai multe rîduri, o introduc întro răcitoare.
După câteva ore /6-24/, filtrez tocătura printr-o dublă compresă de tifon, sterilisată, - pentru a o debarasa (separa) de părţile solide prea voluminoase.
Filtratul, ce e turbure şi are o culoare mai mult sau mai puţin roşiatică, - e adiţionat de acid clorhidric pur /10 p 1000/, ce dă loc la o abundentă precipitaţie proteinică.
Separ precipitatul cenuşiu printr-o filtraţie prin tifon sterilisat şi neutralisez, prin sodă caustică pură, lichidul ce era acid.

(adausul e făcut de mine Paulescu)
Ast-fel se produce o nouă şi abundentă precipitaţie proteinică.
Separ noul precipitat, printr-o filtraţie pe un filtru de hârtie Berzelius, sterilisat.
Lichidul filtrat e limpede şi transparaent; el dă încă reacţii ale proteinelor.
În sfârşit, volumul acestui lichid e redus, prin evaporaţie, la o temperatură,- care nu trebuie să depăşească 50 grade Celsius.
Pentru ca Pancreina să fie întrebuinţată cu folos în tratamentul Diabetului, la om, ea trebuie să poată fi preparată în mari cantităţi, - ceeace necesitează un mare capital.
În plus e indispensabil, ca, - în această preparaţie, - să se observe cu scrupulozitate precauţii de antisepţie.
În acelaşi timp, trebuie să se ţină seama punctual de multe particularităţi minuţioase fizico-chimice, - buni-oară ca temperatura lichidului să nu treacă peste 50 Grade Celsius.
Dacă aceste diverse postulate nu sunt riguros executate, medicamentul ori devine repede un focar de infecţie, capabil să dea naştere la desastre, - ori el îşi pierde acţiunea fiziologică.
În scopul de a asigura îndeplinirea acestor condiţii fundamentale de preparare, - precum şi în scopul de a realiza controlul ştiinţific al produsului, - am crezut oportun să solicit un Brevet de Invenţie.

REVENDICĂRI

1. Revendic invenţiunea produsului organic Pancreina, care injectată în sânge, produce o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a simtomelor diabetului.

Dr. N.C.Paulescu
Profesor de Fiziologie La Facultatea de Medicină Bucureşti, strada Calonfirescu, 15.

DESCRIEREA INVENŢIEI
NR. BREVET 06254
DOSAR NR. 8322
NR. FILE 2

AGERPRES

 

Sursa foto: fundatiapaulescu.ro

 

Citeşte şi:

 

#insulina100/VIDEO Cercetătorii prezentaţi drept autorii unei descoperiri epocale au fost şi protagoniştii unor rivalităţi şi relaţii amare

 

#insulina100/ Un secol de la descoperirea insulinei, una dintre cele mai mari realizări medicale din istorie

 

#insulina100/ Un profesor român, la originea descoperirii insulinei (Centrul European pentru Studierea Diabetului)

 

 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.