

O extraordinară colecţie privată, reunind, printre altele, numeroase obiecte personale care i-au aparţinut lui Napoleon, este găzduită de o luxoasă reşedinţă pariziană din arondismentul 7, scrie AFP.
"Aceştia sunt ochelarii săi adevăraţi, cămaşa sa, patul său", explică Bruno Ledoux, omul aflat în spatele acestei impresionante colecţii, prezentând un Napoleon realizat din ceară, în mărime naturală, aşezat pe patul său, printre sute de obiecte.
Alături de el, în scena reconstituită cu figurine de ceară de Ledoux, o putem vedea pe mama împăratului, Maria Letizia, şi un mameluc din Garda imperială.
Saloanele reşedinţei sale din arondismentul 7 al Parisului sunt luxos mobilate, aşa cum trebuie să fi fost şi atunci când eleganţii Parisului monden le vizitau în urmă cu 130 de ani, însă cea mai mare parte a colecţiei lui Bruno Ledoux rămâne departe de ochii curioşilor.
Pentru a o descoperi, trebuie să ajungeţi la primul etaj, în spatele unei uşi blindate activate de un cod secret: aici trei camere întunecate care adăpostesc un melanj de obiecte de colecţie - arme, haine, mobilier, bijuterii, scrisori şi edicte - acoperind o perioadă care se întinde de la Ludovic al XVI-lea şi Napoleon la mareşalul Petain, de Gaulle şi chiar Hitler. Pentru AFP, Bruno Ledoux a deschis chiar un dosar conţinând corespondenţa Führer-ului cu Göring, din buncărul său, cu patru zile înainte de sinucidere.
Nepot al diplomatului Albert Ledoux, susţinător al generalului De Gaulle în anii 1940, Bruno Ledoux, unul dintre fondatorii Altice Media Groupe, a cumpărat reşedinţa Hotel Saint-Denys, cucerit de "atmosfera sa proustiană".
Cât despre pasiunea sa pentru istorie, ea i-a fost insuflată de acest bunic care i-a citit din colecţiile de cărţi bogat ilustrate de JOB (Jacques Onfroy de Breville).
Partea colecţiei sale dedicate lui Napoleon va călători în curând la Liege, în Belgia, pentru o expoziţie, cu ocazia aniversării a două sute de ani de la moartea împăratului francez (1769-1821), care a dominat o mare parte din Europa.
Una dintre cele mai importante piese ale colecţiei sale este "tronul, unul dintre cele cinci care existau, probabil cel de la Hotel de Ville". Tronul aurit cu tapiserie roşie, decorat cu însemnele lui Napoleon, "N-ul", albina, laurii şi fulgerul, a fost restaurat în atelierele Lesage în aur masiv.
Colecţia lui Ledoux dezvăluie în primul rând caracterul, gusturile şi etapele carierei tânărului ofiţer devenit ulterior împărat: de la primul portret cunoscut al lui Bonaparte din 1796 până la un extras dintr-un roman de tinereţe, de la nota scrisă de mână din 13 Vendemiaire (1795) - această lovitură de stat regalistă reprimată cu sprijinul său - la portofoliul său de Prim Consul şi la primul cod civil.
Trecem apoi în registrul sacrului cu tichia papei Pius al VII-lea, care l-a încoronat pe Napoleon în 1804. Colecţia urmează apoi perioada Imperiului, cu splendorile sale, cum ar fi o parură cu perle artificiale a împărătesei Josephine. Urmează apoi perioada campaniilor militare, din timpul căreia colecţia Ledoux ne prezintă mai multe obiecte care i-au aparţinut împăratului: un bicorn, pistoalele, sabia, trusa dentară, descălţătorul de cizme şi trusa chirurgicală.
Colecţia conţine şi obiecte din intimitatea familiei imperiale, precum trusoul, boneta de botez şi soldăţeii de plumb ai micului rege al Romei, precum şi obiecte şi scrisori care au aparţinut rudelor Împăratului.
Nu în ultimul rând, suvenirurile de pe Sfânta Elena sunt mărturia tristului exil al lui Napoleon: ceasul, tabachera, o batistă, cărţi din biblioteca sa sau mobilier din camera în care a locuit fostul împărat.
Întrebat dacă va continua să-şi îmbogăţească colecţia, Bruno Ledoux a dat asigurări că nu: "M-am liniştit", promite el.
În 2021 se împlinesc 200 de ani de la moartea faimosului lider politic şi militar al Franţei. AGERPRES/(AS - autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: napoleon.org
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.