

COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
Napoleon Bonaparte a restabilit în 1802 sclavia abolită de Revoluţie, permiţând instaurarea unui regim colonial mai segregaţionist decât sub monarhie, a denunţat vineri Fundaţia pentru Memoria Sclaviei (FME), în acest an în care se împlinesc 200 de ani de la moartea faimosului lider politic şi militar al Franţei.
"Napoleon a acţionat aşa cum a făcut în toate privinţele: fără afect şi fără morală", a declarat pentru AFP preşedintele fundaţiei, fostul premier francez Jean-Marc Ayrault.
Sursa foto: Jean-Marc Ayrault/Facebook.com
"Această decizie nu este ceva accidental, ci se înscrie în modul în care îşi exercita puterea şi în ambiţia sa imperială", a precizat Ayrault.
Intitulată "Napoleon colonial - 1802, restabilirea sclaviei", o notă scrisă de patru istorici, trimisă AFP, demonstrează modul în care această măsură s-a înscris în politica colonială americană a Primului Consul, care visa să facă din Golful Mexicului "o mare franceză".
"Napoleon voia să mărească imperiul colonial francez: acesta era visul său american. Pentru el, restabilirea sclaviei era doar un mijloc în vederea realizării acestui vis colonial", a explicat fostul premier.
Pentru Ayrault, "Napoleon este un cinic. Nu este nici un ideolog rasist, cum sunt coloniştii care îl înconjurau, nici un umanist aboliţionist, precum abatele Gregoire care i se opunea".
Această notă a istoricilor Marcel Dorigny, Bernard Gainot, Malick Ghachem şi Frederic Regent reconstituie o istorie complexă.
Sclavia a fost abolită în 1794 de Convenţie, însă măsura nu s-a aplicat peste tot.
Legea din 20 mai 1802 prevedea menţinerea sclaviei acolo unde nu a fost abolită: în Reunion, unde coloniştii nu s-au supus Convenţiei şi în Martinica, care se afla sub dominaţia engleză. În Guadelupa, Bonaparte a restabilit sclavia, măsură aplicată şi în Guyana.
Sclavia va rămâne în vigoare până la abolirea sa definitivă în 1848.
Restabilind sclavia, Bonaparte ia partea - prin decretele şi instrucţiunile sale - revendicărilor coloniştilor rasişti care doreau o ordine segregaţionistă mai dură decât cea din timpul Vechiului Regim, temându-se de rebeliuni precum cea din Saint-Domingue, unde s-a născut Republica Haiti în 1804.
"Napoleon a făcut mai mult decât să restabilească sclavia. Prin texte specifice, (...) el îi atacă şi pe negrii eliberaţi. Drepturile lor sunt reduse, căsătoriile mixte sunt interzise, metisajul este condamnat", notează fostul premier Francois Hollande.AGERPRES/(AS - autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: Jean Auguste Dominique Ingres / www.laboverie.com
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.