Renumitul poet Geza Szocs, născut la Târgu Mureş, laureat al premiilor Kossuth şi Jozsef Attila decernate de statul ungar şi preşedintele filialei PEN Club din Ungaria, a murit la vârsta de 67 de ani, informează agenţia de presă MTI.
Decesul cunoscutului poet transilvănean a fost confirmat joi seară de reprezentanţii filialei PEN Club din Ungaria.
Născut la Târgu Mureş în 1953, Geza Szocs a devenit o voce importantă a literaturii ungare transilvănene în anii 1970. În calitate de editor al Ellenpontok, o revistă de samizdat din anii 1980, a luptat împotriva cenzurii tot mai aspre ce viza literatura de limbă ungară.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / ARHIVA ISTORICĂ AGERPRES
Geza Szocs a scris două petiţii adresate Guvernului român în care a vorbit despre dificultăţile cu care se confrunta minoritatea ungară din România şi a alertat ONU în legătură cu acea situaţie.
Geza Szocs a locuit în Elveţia între anii 1986 şi 1990, pentru a scăpa de persecuţia regimului comunist din România. După prăbuşirea dictaturii comuniste, s-a întors în România şi s-a stabilit la Cluj-Napoca. A devenit unul dintre liderii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) şi a reprezentat această formaţiune politică în Senatul României între anii 1990 şi 1992.
A lucrat în calitate de secretar de stat pentru cultură în cadrul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria în perioada 2010-2012 şi, de atunci, a fost consilier guvernamental pe probleme culturale.
Geza Szocs a fost recompensat cu premiile Jozsef Attila şi Kossuth, ce i-au fost atribuite de statul ungar în 1993, respectiv în 2015. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Citește și:
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.