

Francis Lai, compozitorul francez al coloanelor sonore ale unor filme celebre precum 'Love Story' sau 'Un homme et une femme', a murit miercuri la 86 de ani, a anunţat primarul oraşului Nisa, într-un comunicat citat de EFE şi AFP.
"Am aflat cu imensă durere despre decesul lui Francis Lai, mare compozitor" născut în oraşul nostru, a scris pe Twitter primarul Christian Estrosi, care a precizat că va propune familei să dea numele muzicianului "unui loc emblematic" din Nisa.
C'est avec une peine immense que j'apprends la mort de Francis Lai, formidable musicien et compositeur niçois, à qui nous devons notamment les musiques d' "Un homme et une femme" et de "Love Story" pour laquelle il avait reçu un oscar. Pensées pour sa famille et pour ses proches. pic.twitter.com/qbxzW1IE3x
— Christian Estrosi (@cestrosi) November 7, 2018
Născut la Nisa, la 26 aprilie 1932, Francis Lai şi-a făcut debutul în orchestrele din regiune, deşi a fost la Marsilia unde a descoperit jazz-ul la jumătatea anilor 50, ceea ce i-a permis să se instaleze în cartierul boem parizian Montmartre.
Muzicianul a compus primele sale cântece la Paris, unde a ajuns chiar să compună pentru Edith Piaf în ultimii ani ai carierei sale, între 1960 şi 1961.
Însă întâlnirea decisivă care avea să-i schimbe viaţa a fost cea cu regizorul Claude Lelouch, care i-a cerut să-i compună muzica pentru filmul său romantic 'Un homme et un femme' (1966). Melodia 'dabadabada' al temei principale a filmului a devenit imediat un clasic al cinematografiei franceze şi i-a conferit o reputaţie internaţională.
După acest succes au venit şi alte bande sonore ale aproape o sută de filme şi peste 600 de cântece.
Dar niciuna mai cunoscută ca 'Where Do I Begin', tema centrală a dramei romantice în care au jucat Ali MacGraw şi Ryan O'Neal, filmul 'Love Story' de Arthur Hiller, pentru care a fost recompensat de Academia de la Hollywood şi care l-a propulsat în Olimpul marilor compozitori din istoria cinematografiei.
Dincolo de experienţa sa cinematografică, Francis Lai a fost şi un inovator al instrumentelor de muzică electronică precum sintetizatorul sau acordeonul electronic.AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: Francis Lai/Facebook
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.