Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Un colier virtual NFT a fost lansat în premieră mondială la Palatul Culturii din Iaşi şi dăruit Nadiei Comăneci, cu prilejul aniversării a 45 de ani de la primul "10 Perfect", în cadrul festivalului de industrii creative româneşti Romanian Creative Week.

Colierul virtual unicat a fost creat de designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Ţenu, artistul vizual Andrei Cozlac şi IT-istul Andrei Dănilă şi a fost prezentat publicului pentru prima oară în cursul serii de joi, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iaşi.

"Ce am realizat noi este o creaţie artistică special gândită de la zero ca un NFT. Ea nu există în formă fizică, ci doar în această realizare digitală. Tocmai asta o face unică în România, în lume, prin faptul că este un omagiu adus unui sportiv de talie mondială precum Nadia Comăneci", a declarat IT-istul Andrei Dănilă.

Creaţia celor patru artişti din diferite domenii se doreşte a fi un cadou pentru marea gimnastă Nadia Comăneci şi totodată este primul colier NFT omagiu adus unui mare sportiv al lumii, aceasta fiind o premieră mondială.

 

Foto: (c) Romanian Creative Week/facebook


Colierul virtual este realizat din zece piese, simbolizând acel "10 Perfect" obţinut de Nadia la Montreal în 1976. Fiecare piesă a colierului reprezintă, în formă tridimensională, câte o mişcare din exerciţiile la bârnă, la sol, la paralele şi la sărituri cu care Nadia Comăneci a impresionat, în urmă cu 45 de ani, juriul de la Jocurile Olimpice de Vară. Cele zece mişcări, unele botezate chiar "Comăneci", au fost alese de Nadia împreună cu cei patru creatori - Irina Schrotter, Vlad Ţenu, Andrei Cozlac şi Andrei Dănilă, din exerciţiile cu care marea gimnastă a obţinut şapte note de zece. Bijuteria virtuală, imposibil de copiat, căci originalitatea este garantată de noua certificare NFT, i-a fost dăruită Nadiei Comăneci, joi, 3 iunie, în semn de preţuire pentru remarcabila performanţă din urmă cu aproape o jumătate de veac. Ineditul cadou oferit Nadiei Comăneci este, totodată, un dar şi pentru fanii "Zeiţei de la Montreal". Cei patru creativi români au realizat şase replici ale colierului-omagiu, care, alături de bijuteria dăruită sportivei-emblemă pentru gimnastica mondială, simbolizează acel şir de şapte "Perfect Ten"", a spus jurnalista Irina Păcurariu în momentul prezentării ineditului colier dăruit Nadiei Comăneci.


Fanii Nadiei au prilejul de a aduce în propriile colecţii acest colier, care poate fi achiziţionat pe bucăţi sau în întregime, întrucât urmează să fie listat pe marketplace-ul OpenSea.io, începând din 18 iulie, când este aniversarea zilei în care Nadia a obţinut prima notă de zece din istoria gimnasticii mondiale.

"Salutări de departe, din Oklahoma. Cu regretul că nu mă aflu la Iaşi, alături de cei patru creativi ai Romanian Creative Week, Irina, Vlad şi cei doi Andrei, mă bucur să văd că performanţele mele de acum 45 de ani inspiră generaţia tânără în continuare. Mi-a plăcut ideea unui nou pionierat, de această dată la răscrucea dintre performanţa sportivă şi tehnologie. Pe 18 iulie, se împlinesc 45 de ani de la prima notă istorică de 10, obţinută la paralele, iar colierul virtual, The Perfect 1.0, cu povestea din jurul lui, este o dovadă că excelenţa este posibilă. Aştept cu drag ca aceste NFT să fie lansate, pe platforma OpenSea, şi să sărbătorim împreună o nouă poveste de succes. Vă îmbrăţişez!", a spus Nadia Comăneci prin intermediul unui mesaj video.

Artiştii care au creat această bijuterie unicat la nivel mondial susţin că NFT este noua formă de artă iar pentru colier ei au lucrat timp de câteva luni.

"Am lucrat timp de câteva luni la această lucrare, timp în care s-au schimbat concepte, au fost varii opţiuni şi încercări până am ajuns la o formă pe care atunci când am văzut-o cu toţii am spus: asta este, ne-a ieşit. Într-o proiecţie reală acest NFT este un colier, fiecare dintre cele 10 coliere este inspirat dintr-o mişcare a Nadiei Comăneci din exerciţiile pentru care a luat nota 1,0, adică nota 10, iar în urma unei combinaţii dintre procese matematice şi artistice şi video am obţinut acele zece componente ale colierului", a explicat Andrei Dănilă.

Arhitectul Vlad Ţenu susţine că acest colier vorbeşte în primul rând despre colaborare, creativitate şi performanţă.

"E vorba în primul rând de colaborare. Acea colaborare între specialităţi diferite. Această colaborare este foarte interesantă pentru mine din toate punctele de vedere. Eu sunt arhitect, dar de foarte mulţi ani mă ocup cu instalaţii artistice şi cu tot felul de colaborări cu alţi artişti. Prin prisma procesului meu de creaţie îmi place să lucrez la răscrucea dintre discipline. De acolo a pornit şi toată energia acestui proiect. Irina Schrotter fiind un designer cu o carieră impresionantă, Andrei Cozac un artist extraordinar, Andrei Dănilă pe partea de IT şi partea digitală, a fost un amestec perfect pentru a începe să conturăm idei. Ulterior, geometriile, zona mea de studiu, eu am lucrat cu matematica în multe dintre instalaţiile mele, şi cu geometriile speciale şi algoritmice, au fost o provocare foarte interesantă. Toate aceste mişcări ale Nadiei, toate traseele pe care ea le efectuează în toate salturile, toate mişcările au o latură matematică şi algoritmică ascunsă acolo. Din punctul meu de vedere, provocarea a fost să materializez acea mişcare, acea magie de nedescris care a dus la nota maximă, în piese tridimensionale", a declarat pentru AGERPRES Vlad Ţenu.

El a adăugat că de la tridimensional la vizual a fost o altă etapă.

"Artistul vizual Andrei Cozlac a lucrat foarte mult pe partea video şi am reuşit să punem totul într-o bijuterie digitală. Uitându-ne şi la viitor, la viitorul artei, al libertăţii de expresie, am decis să lansăm aceste bijuterii digital, să nu le materializăm 3D, să nu le turnăm, să nu le printăm, pentru că această nouă variantă a artei şi a descentralizării, a pieţei este foarte interesantă prin prisma unei moşteniri digitale iar tehnologia din spatele ei este, din nou, un element de viitor care ne-a inspirat să păstrăm aceste piese digitale şi să rămână undeva în spaţiul virtual", a mai spus arhitectul Vlad Ţenu. AGERPRES/(A, AS, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.