Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 15 nov /Agerpres/ - Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea, a declarat miercuri că liderii sindicali au depus un memoriu în legătură cu actul normativ adoptat de Guvern privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

"Liderii sindicali au depus un memoriu structurat, în esenţă, pe trei capitole. În primul rând se menţionează dispoziţiile din ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Penal, pe care le consideră neconstituţionale, şi se pune accentul în special pe mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. În capitolul doi este făcută o prezentare a istoricului asigurărilor sociale în România şi a legislaţiei privind pensiile, iar în capitolul trei sunt precizate prevederile din Constituţie care, în opinia dânşilor, sunt încălcate de această ordonanţă de urgenţă. Se face referire în primul rând la caracterul social al statului român, consacrat de articolul 1, alineat 3 din Constituţie", a spus Ciorbea.

El a afirmat că sunt menţionate trimiteri la jurisprundenţa Curţii Constituţionale în materie şi apoi este enunţată acea trimitere pe care Constituţia o face la tratate şi convenţii internaţionale în materie. "Aici se argumentează cu încălcarea Cartei Sociale Europene şi, respectiv, a Codului european al securităţii sociale. În sfârşit, se încheie prezentarea cu o scurtă referire la neîndeplinirea condiţiilor constituţionale pentru adoptarea ordonanţelor de urgenţă", a declarat Ciorbea.

Întrebat de jurnalişti ce paşi va face de acum înainte pe această temă, el a răspuns că va continua analiza.

"În primul rând am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, ai confederaţiilor sindicale şi unii dintre ei au venit chiar la vârf, trei din cele cinci confederaţii, reprezentate de preşedinţi. Au menţionat în discuţiile noastre orale şi alte motive de neconstituţionalitate şi am convenit să trimită un memoriu suplimentar în următoarele zile şi cu documente care să fie anexate la acest memoriu suplimentar. Ţinând seama de toate memoriile şi de toate argumentele invocate în ultimele zile, evident că vom continua analiza şi sperăm că într-un timp relativ scurt să ne pronunţăm dacă în opinia noastră există sau nu motive de neconstituţionalitate", a spus Ciorbea.

El crede că 24 de ore nu reprezintă un termen "chiar rezonabil" ca sa ia o decizie pe acest subiect. "Dacă dumneavoastră îmi cereţi 24 de ore, nu ştiu dacă e chiar rezonabil. Vom vedea, pentru că analiza trebuie să fie foarte serioasă. Este un domeniu care - ştim bine - interesează foarte mulţi oameni", a adăugat Ciorbea. AGERPRES/(AS-autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.