COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 oct /Agerpres/ - Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că în pachetul de modificare a legilor Justiţiei a propus o simplificare a răspunderii magistraţilor, pentru ca statul să-şi poată recupera banii în cazul unei erori judiciare.

"Eu am propus - nu este o lege a răspunderii magistraţilor, este un capitol din legile Justiţiei - o simplificare a răspunderii, pe de o parte, şi în acelaşi timp o aducere a procurorilor şi judecătorilor, respectându-le independenţa, autonomia pe care o au, dar în acelaşi timp aducându-i sub perspectiva răspunderii juridice. (...) Sunt două modalităţi de consacrare a garanţiilor pentru autoritatea - puterea judecătorească. În Constituţie scrie: statul răspunde pentru erorile judiciare comise de către magistraţi. (...) Dacă un cetăţean este vătămat patrimonial printr-o eroare judiciară, cetăţeanul, după ce epuizează toate căile de atac, se adresează cu acţiune în despăgubiri, cheamă în judecată statul. În numele statului răspunde Ministerul de Finanţe şi, dacă judecătorul decide, cel vătămat primeşte o sumă de bani, o despăgubire. În acest moment, dacă statul plăteşte, şi ştim bine că plăteşte despăgubiri stabilite de instanţele naţionale, dar şi despăgubiri stabilite de CEDO, de la bugetul de stat se achită acele despăgubiri. Statul se poate îndrepta împotriva magistratului care a comis eroarea judiciară, în termen de un an. Noi am propus înlocuirea acestui 'se poate', care este facultativ, cu obligaţia statului de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva magistratului", a spus Toader, la Antena 3.

El a precizat că a mai propus ca acţiunea în regres să nu mai fie exercitată în termen de un an. "Am adus răspunderea din punct de vedere al prescripţiei la termenul de drept comun, cel de trei ani", a adăugat ministrul.

Ministrul Justiţiei susţine că actuala reglementare face "inoperantă" răspunderea magistratului.

"Înainte de a-l trage la răspundere, trebuie să se dovedească printr-o altă hotărâre definitivă faptul că magistratul a comis eroarea cu rea-credinţă sau cu gravă neglijenţă. Este ca şi cum cineva fură, fapta de furt trebuie săvârşită cu intenţie directă şi ar însemna să îl condamni pentru furt şi să derulezi un alt proces prealabil prin care să-i stabileşti forma de vinovăţie, intenţia directă. Şi după ce ai dus procesul cu intenţia directă, o iei cu un alt proces pentru tragerea la răspundere, ceea ce ar face să treacă de mult termenul de prescripţie. Prin urmare, garanţiile constituţionale se păstrează, dar statul este obligat să-şi recupereze banii, pe care i-a plătit în numele magistratului care a comis eroarea, într-un termen de trei ani de zile", a precizat Toader. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Cătălin Alexandru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.