Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 12 oct /Agerpres/ - Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a participat, joi, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizat la Luxemburg, unde a fost adoptat în mod oficial textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European.

Potrivit unui comunicat al MJ, în cadrul reuniunii, miniştrii Justiţiei din 20 state membre, între care şi România, au adoptat în mod oficial textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European, după aprobarea sa de către Parlamentul European în data de 5 octombrie.

"Este un moment istoric pentru construcţia europeană. România a înţeles să participe la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European, menită să contribuie la protecţia intereselor financiare ale Uniunii. În acelaşi timp, România ia în considerare şi faptul că există judecători provenind din statele membre care participă, pe competenţe diferite, la realizarea justiţiei europene. Înfiinţarea Parchetului European are şi semnificaţia echilibrării mecanismelor juridice de protecţie a valorilor şi intereselor legitime comune. Suntem deschişi să contribuim la operaţionalizarea activităţii Parchetului European, dar şi la discuţiile ce vor fi dedicate extinderii competenţelor acestuia. Există numeroase alte infracţiuni grave, transfrontaliere, care pot fi prevenite şi combătute numai împreună, la nivel european. Personal cred că extinderea competenţei la fapte de terorism va constitui doar o treaptă înspre extinderea competenţelor Parchetului European la alte tipuri de infracţiuni cu dimensiune europeană", a declarat Tudorel Toader în cadrul dezbaterilor.

Ministrul român al Justiţiei şi-a exprimat convingerea că şi celelalte state membre se vor alătura cooperării consolidate, iar pe viitor, eforturile se vor concentra asupra operaţionalizării Parchetului European, care va prelua, în parte, competenţele de la nivelul spaţiului juridic naţional.

În cadrul Consiliului JAI, miniştrii Justiţiei au avut dezbateri de orientare asupra propunerii de regulament privind recunoaşterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare şi confiscare (chestiunea domeniului de aplicare) şi asupra propunerii de regulament de instituire a unui sistem centralizat de identificare a statelor membre care deţin informaţii privind condamnările resortisanţilor ţărilor terţe şi ale persoanelor apatride.

Miniştrii Justiţiei au mai adoptat, în mod formal, concluziile privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE în 2016 şi au purtat în prealabil discuţii pe această temă în prezenţa directorului Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

În cadrul unei sesiuni comune cu miniştrii Afacerilor Interne, s-au abordat aspecte referitoare la justiţia în spaţiul cibernetic şi evaluarea la jumătate de termen a orientărilor strategice în aria JAI (adoptate de Consiliul European în iunie 2014).

În marja reuniunii Consiliului JAI, delegaţia română, din care a făcut parte şi secretarul de stat Marieta Safta, a avut o întâlnire cu ministrul Justiţiei din Danemarca, Soren Pape Poulsen.

"Au fost abordate aspecte ce ţin de cooperarea judiciară şi de agenda bilaterală, fiind avansate soluţii concrete pentru transferul persoanelor condamnate. În baza acestor soluţii concrete urmează ca în perioada următoare să fie demarate, la nivel de experţi din ministerele de justiţie, procedurile de transfer, cu respectarea cerinţelor legale şi a standardelor europene în materia condiţiilor de detenţie. Astfel, prin intermediul unui dialog constant şi deschis, s-a reuşit soluţionarea unor probleme recurente din agenda cooperării judiciare bilaterale, contribuindu-se la menţinerea unui nivel foarte bun al relaţiilor dintre cele două state membre. În acest sens, ministrul danez a apreciat eforturile autorităţilor române, în special ale ministrului Justiţiei. Ministrul român al Justiţiei a adresat omologului danez invitaţia de a efectua o vizită în România, invitaţie care a fost acceptată", se mai arată în comunicatul MJ.

Într-o convorbire cu ministrul francez al Justiţiei, Nicole Belloubet, Tudorel Toader i-a adresat invitaţia de a efectua o vizită în România, aceasta fiind acceptată. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.