COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 27 sep /Agerpres/ - Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri suspendarea ordinului emis de Laura Codruţa Kovesi prin care Mihaiela Iorga fost revocată din funcţia de procuror al DNA.

De asemenea, instanţa a admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la art.87, alin.8 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Art. 87, alin.8 prevede: "Procurorii numiţi în cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie pot fi revocaţi prin ordin al procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare".

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

"Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului procurorul-şef al DNA, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art.87, alin.8 din Legea nr.304/2004. Respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate art.87, alin.9 din Legea nr.304/2004. În baza art.14 din Legea nr.554/2004, suspendă executarea Ordinului nr.301/05.07.2017 emis de procurorul şef al DNA până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anularea ordinului. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare, în rest. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti-secţia a VIII-a sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, în condiţiile art.396, alin.2 NCPC, azi 27.09.2017", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Mihaiela Iorga a deschis la Curtea de Apel Bucureşti un proces în care a solicitat suspendarea ordinului semnat pe 5 iulie de Laura Kovesi privind revocarea sa din funcţia de procuror la DNA.

DNA a susţinut atunci că Mihaiela Iorga nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate.

Ulterior, în urma unor verificări, DNA a anunţat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga, în biroul său fiind găsite o sumă de bani şi mai multe bunuri neînregistrate.

"Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani şi nu a fost înregistrată în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deşi Direcţia Naţională Anticorupţie dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă, deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitaţi bani din fondul de flagrant şi nici nu i-au fost puşi la dispoziţie", declara atunci DNA.

Într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, şi anume, ceasuri evaluate la 67.631 lei şi un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziţii, care nu au fost înregistrate de Mihaiela Iorga în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte.

De asemenea, într-un dosar în care erau cercetate mai multe persoane, Mihaiela Iorga a solicitat şi obţinut declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului necesar urmăririi penale faţă de una dintre persoane iar după obţinerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripţie, "împrejurare care generează consecinţe asupra întregii cauze".

De cealaltă parte, Mihaiela Iorga a declarat că între ea şi Laura Codruţa Kovesi exista de mai mult timp o tensiune, determinată "probabil" de faptul că nu a dat curs "anumitor solicitări". AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Niţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.