Tudorel Toader: Sunt convins că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări; până în 2019, MCV-ul va fi ridicat

 •  Justiţie
2160 afişări

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a declarat convins că raportul misiunii de evaluare a Comisiei Europene va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări din cadrul MCV, iar acesta va fi ridicat până anul 2019, când România va deține presedinția Consiliului Uniunii Europene.

1a3cd3d9-4bb8-4b0d-9242-14883015e845

Aflat la Iași pentru a lua parte la conferința "Riscul pentru malpraxis în actul medical", eveniment organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a răspuns jurnaliștilor că convingerea că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

"Sunt convins că raportul va consemna o evoluție în îndeplinirea celor 12 recomandări. Sunt convins că direcția de acțiune, sub acest Consiliu de management strategic, este cea de îndeplinire a condiționalităților, a recomandărilor", a replicat ministrul Justiției, la o întrebare privind discuțiile purtate la începutul săptămânii cu echipa misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Ministrul Tudorel Toader a declarat, totodată, că, în timpul întrevederilor, au fost purtate discuții punctuale, "care, pe alocuri, au comportat și accente diferite".

"Aprecierea mea strict personală este aceea din partea comisiei a unei constatări spre îndeplinirea recomandărilor MCV-ului și am rămas cu un optimism vizând concluzia finală" , a explicat ministrul Tudorel Toader, precizând că speră ca, "în 2019, când România va deține presedinția Consiliului Uniunii Europene, MCV-ul va fi ridicat".

Întrebat când crede că va fi ridicat MCV-ul, Tudorel Toader a declarat că "ar vrea mâine", dar a precizat totodată că " până la urmă, este o decizie politică, luată de Comisie, dar decizia politică trebuie fundamentată pe o constatare obiectivă a îndeplinirii acestor recomandări".

"Punctual, fiecare dintre cele 12 recomandări în cea mai mare parte sunt îndeplinite. Spre exemplu, eu am scris în luna aprilie președinților tuturor instanțelor din România, indiferent de rang— Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel, Înaltă Curte să ne comunice hotărârile care presupun măsura confiscării speciale extinse. Am primit până în prezent, în câteva luni, de la 44 la sută dintre instanțe chiar copia hotărârilor, ca să știm exact nu numai ce hotărâri s-au pronunțat, ci și ce avem de executat, fie pe calea ANAF, fie pe calea ANABI. Făcând o comparație, anterior nu aveam o astfel de statistică a hotărârilor ce urmează a fi executate", a declarat Tudorel Toader.

În ceea ce privește recomandările privind codurile de conduită, cel pentru miniștri a fost aprobat de Executiv iar cel privind conduita parlametarilor a trecut de comisiile juridice, urmând să fie adoptat într-o ședință comună a Parlamentului, a menționat Tudorel Toader.

AGERPRES/(A-autor: Daniela Malache. editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe