40 de persoane conduse la audieri, în urma a 20 de percheziții domiciliare, efectuate în Timiș și Arad

 •  Justiţie
313 afişări

Un număr de 40 de persoane au fost conduse, miercuri, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Timișoara, pentru audieri, în urma a 20 de percheziții domiciliare efectuate pe raza județelor Arad și Timiș.

8e0152b1-1ec1-430e-9047-b1f07101ac8b

'Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin au efectuat un număr de 20 de percheziții domiciliare pe raza județelor Arad și Timiș, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unor grupuri infracționale organizate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și efectuare fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive', se arată într-un comunicat remis AGERPRES, de către DIICOT.

În cauză există suspiciunea că, începând cu anul 2016, pe raza municipiului Timișoara s-au constituit și au acționat în relații de inter-dependență, trei grupuri infracționale organizate, având ca scop derularea de activități pe linia traficului cu substanțe psihoactive, în cadrul cărora membrii au acționat pe niveluri de ierarhizare, respectiv liderii, dealerii de zonă și dealerii stradali.

Potrivit comunicatului, liderii reprezentau sursele principale și aveau ca scop achiziționarea, prepararea și alimentarea cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. Dealerii de zonă se ocupau cu dezvoltarea și coordonarea rețelelor de distribuție, iar dealerii stradali distribuiau produse cu efect psihoactiv consumatorilor. Astfel, membrii grupărilor infracționale au acționat pe nivele de execuție, în funcție de specializarea fiecăruia.

Primul grup s-a constituit a acționat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneștilor — Poarta Verde, Zona Gării, din municipiul Timișoara, precum și în orașele Caransebeș și Jimbolia. "Acesta a efectuat operațiuni cu produse cu efecte psihoactive, constând în procurarea, prepararea și distribuirea către membrii rețelei sale de produse cu efecte psihoactive. Rețeaua de distribuție coordonată de suspectul S.D.R. a fost compusă din șapte persoane, al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării", se precizează în comunicatul DIICOT.

Al doilea grup s-a constituit în jurul unui altui alt suspect și a acționat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneștilor — 'poarta Verde', Zona Gării, din municipiul Timișoara. Rețeaua de distribuție coordonată de acesta a fost compusă din cinci persoane.

Cel de-al treilea grup a acționat cu precădere în Zona Gării, din Timișoara. Rețeaua de distribuție a fost compusă, în acest caz, din trei persoane, al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării.

Aprovizionarea cu produsele cu efecte psihoactive a celor trei rețele de distribuție a fost realizată de către alți doi suspecți, din surse externe, fie online, fie din alte surse. Ulterior, substanțele psihoactive erau expediate către cei doi suspecți, prin servicii de poștă și curierat, disimulate în diferite colete.

Potrivit DIICOT, în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de achiziționare de produse și substanțe interzise, comercializate pe site-uri de profil găzduite în Darknet. Acesta este un tip de rețea suprapusă ce face parte din rețeaua globală de internet, dar care poate fi accesat numai cu software specific, configurații sau autorizație, folosind de multe ori protocoale de comunicații și porturi non-standard. Rețelele darknet sunt utilizate de regulă în activități ilicite, printre care, criminalitate informatică, apoi comerțul de bunuri restricționate pe alte piețe, partajarea de fișiere de tipul pornografiei infantile, întrucât permit protejarea confidențialității utilizatorilor de la direcționare și supraveghere, iar site-urile și celelalte servicii online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză au fost găsite și ridicate peste 300 de plicuri ce conțin substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, 50 de grame de substanță susceptibilă a fi psihoactivă, 50 de grame de cannabis, 33 de telefoane, două pistoale cu gaze, sumele de bani în cuantum de 8.000 de euro și 10.000 de lei. De asemenea, pe parcursul anchetei au fost confiscate peste două kilograme de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

În acest caz, suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale, iar acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din Inspectoratul de Poliție Județean Timiș și al lucrătorilor din Inspectoratul Județean de Jandarmi Timiș.

AGERPRES/(AS — autor: Paula Neamțu, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe