Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 23 iul /Agerpres/ - Aproximativ 35.000 de metri cubi de material lemnos au fost confiscaţi în primele şase luni ale anului, în urma a peste 8.500 de acţiuni ale Poliţiei Române. Potrivit unui comunicat al IGPR transmis duminică AGERPRES, poliţiştii au cercetat în această perioadă peste 1.800 de persoane pentru comiterea de infracţiuni silvice şi au aplicat aproximativ 8.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 16.000.000 de lei.
Activităţile ilegale din domeniul silvic sunt de tăieri de arbori puşi în valoare cu încălcarea dispoziţiilor legale, tăieri de arbori nepuşi în valoare (fără drept), evaziune fiscală generată de comerţul ilegal cu material lemnos, falsul şi uzul de fals pentru înlesnirea activităţilor ilegale din domeniul forestier (amenajarea pădurilor, punerea în valoare, tăierea, transportul, prelucrarea şi comercializarea), menţionează sursa citată.
În acest sens, Poliţia Română a efectuat 25.650 de controale, în baza a 8.541 de planuri de acţiune, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.
La acţiuni au participat efective de poliţie din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, poliţişti de frontieră, specialişti din cadrul gărzilor forestiere, din cadrul direcţiilor silvice, ai comisariatelor judeţene de mediu, reprezentanţi ai inspectoratelor teritoriale de muncă, precum şi specialişti ai structurilor silvice private.
Conform sursei citate, au fost verificate 566 de instalaţii de debitat, 954 de exploatări forestiere, 811 depozite şi 189 de ocoale silvice/structuri subordonate, 1.226 de târguri, pieţe şi oboare, precum şi 50.750 de mijloace de transport de material lemnos.
Sancţiunile au fost aplicate pentru încălcări ale Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, Legii nr. 211/2011 privind deşeurile rezultate din prelucrarea materialelor lemnoase, H.G. nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.
Totodată, în această perioadă, structurile de ordine publică au verificat 1.436 de cazuri privind transportul ilegal de materiale lemnoase, semnalate prin apelurile S.N.U.A.U 112. Dintre acestea, 158 au fost confirmate, astfel, au fost aplicate 223 de contravenţii, în valoare totală de 516.000 de lei.
Ca măsură suplimentară, a fost dispusă indisponibilizarea a 314 autovehicule şi a 678 de atelaje. De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, 352 de ferăstraie mecanice, care ar fi fost folosite la comiterea de ilegalităţi, informează IGPR.
Poliţia Română continuă activităţile, în sistem integrat, în baza planurilor naţionale de acţiune, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.