CCR a admis sesizarea PNL privind modificarea legii de funcționare a SRR și SRTv (surse)

 •  Justiţie
939 afişări

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea PNL referitoare la modificarea legii de funcționare a SRR și SRTv, au declarat surse oficiale pentru AGERPRES.

d5b849b3-7b0c-4394-a1e8-1993a2d165f5

Potrivit acestora, judecătorii ar fi constatat, pe de o parte, că forma finală a proiectului de lege conține prevederi care n-ar fi fost dezbătute în prima cameră sesizată și care ar schimba substanțial funcționarea celor două instituții. Pe de altă parte, anumite dispoziții ar încălca pe fond Legea fundamentală.

Liberalii au invocat în sesizarea către CCR că Guvernul a transmis Senatului, în luna martie, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă, iar Comisia pentru buget de la Senat a emis, de asemenea, un aviz negativ încă din data de 14 iunie 2016.

"Astfel, PNL a sesizat CCR că legea în cauză încalcă drepturi fundamentale constituționale și permite ingerințe nepermise ale autorităților statului asupra dreptului de asociere, care nu respectă principiul consacrat al proporționalității în raport de rigoarea exigențelor indicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului și de Comisia de la Veneția. Actuala lege a SRR și SRTv reprezintă o sfidare și o încălcare a drepturilor cetățenilor români din străinătate, drepturi recunoscute acestora încă din anul 1994 de la adoptarea legii inițiale'', precizează sursa citată.

PNL a subliniat în sesizarea adresată CCR că noua lege anulează practic obligația constituțională a statului român de a sprijini întărirea legăturilor cu românii din afara granițelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios.

Astfel, prin noua lege, s-a abrogat în integralitate norma (art. 42) care prevedea finanțarea producerii și difuzării emisiunilor radiofonice și de televiziune adresate străinătății, blocând astfel activitatea Radio România Internațional și TVR Internațional, susține PNL.

Potrivit sursei citate, noua lege exclude de la finanțare achiziția de licențe, producția și difuzarea evenimentelor de importanță majoră cu caracter cultural, artistic și sportiv, interne sau internaționale (de genul competițiilor sportive internaționale, concursuri și festivaluri naționale și internaționale), "aducând astfel un prejudiciu semnificativ dreptului la informare al cetățenilor români" și scoate de sub controlul parlamentar executivul SRR și al SRTv.

AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe