Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 27 apr /Agerpres/ - Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor legale care stabilesc termenul de scadenţă, pentru plata facturilor de utilităţi, de 15 zile de la data emiterii acestora.

"În actuala reglementare, utilizatorii serviciilor de utilităţi publice sunt obligaţi să achite facturile în termenul de scadenţă de 15 zile, termen care însă curge de la data emiterii facturilor, iar nu data primirii facturilor. Avocatul Poporului consideră că, în condiţiile în care termenul curge de la data emiterii facturii şi, în plus, factura constituie titlu executoriu, dispoziţiile legale criticate au un caracter excesiv pentru utilizatorii obligaţi să plătească factura în doar 15 zile de la emitere, nu de la primire, termenul instituit fiind unul incert, care depinde de o serie de factori subiectivi, imprevizibili (spre exemplu, operativitatea funcţionării serviciilor de comunicare prin poştă)", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului transmis, joi, AGERPRES.

Avocatul Poporului menţionează că principiul legalităţii implică o obligaţie pozitivă a legiuitorului de a reglementa prin texte clare şi precise.

"Având în vedere că factura constituie, în actuala reglementare, titlu executoriu, este necesară asigurarea unui just echilibru între drepturile patrimoniale ale furnizorilor şi cele ale utilizatorilor de servicii publice, care pot suferi vătămări ca urmare a aplicării acestor dispoziţii inechitabile. Prin urmare, trebuie găsită o soluţie legislativă care să permită şi să garanteze exprimarea intereselor tuturor părţilor, asigurarea accesului liber la justiţie şi exercitarea dreptului la apărare", se arată în comunicat.

Curtea Constituţională a României, prin Deciziile nr. 26/2012 şi nr. 582/2016, a constatat că legiuitorul a impus o serie de criterii obligatorii pentru adoptarea oricărui act normativ, respectiv criterii de claritate, precizie, previzibilitate şi predictibilitate, a căror respectare este necesară pentru a asigura sistematizarea, unificarea şi coordonarea legislaţiei, precum şi conţinutul şi forma juridică adecvate pentru fiecare act normativ. Astfel, respectarea acestor norme concură la asigurarea unei legislaţii care respectă principiul securităţii raporturilor juridice, având claritatea şi previzibilitatea necesare.

Ca atare, din perspectiva nepredictibilităţii legii, Avocatul Poporului menţionează că utilizatorii serviciilor publice se pot afla în situaţia de a primi factura după împlinirea termenului de scadenţă de 15 zile, termen care curge de la emitere.

"Avocatul Poporului apreciază că soluţia legislativă adoptată este lipsită de garanţii în ceea ce îl priveşte pe debitorul obligaţiei de plată a facturii, neachitarea în termen putând avea importante consecinţe asupra securităţii şi stabilităţii raporturilor juridice, precum şi asupra patrimoniului utilizatorului, fără ca întârzierea în îndeplinirea obligaţiilor să îi fie imputabilă", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, noua reglementare nu cuprinde nicio normă care să stabilească posibilitatea utilizatorului obligat să plătească o factură ce-i parvine după împlinirea termenului de scadenţă, de a-şi exprima poziţia sau opoziţia, de a formula vreo apărare, de a proba buna sa credinţă şi faptul că se găseşte în situaţia de a plăti penalităţi pentru o întârziere care nu-i este nicidecum imputabilă.

"Lipsa unor prescripţii exprese cu privire la mijloacele pe care debitorul le-ar putea folosi pentru a combate pretenţiile creditorului face ca reglementarea preconizată să fie lipsită de previzibilitate, permiţând să planeze incertitudinea asupra unui act juridic care constituie titlu executoriu", se mai arată în comunicat.

Avocatul Poporului mai spune că dispoziţiile legale criticate aduc atingere dreptului de acces liber la justiţie al utilizatorului, în contextul în care momentul de la care începe să curgă termenul de scadenţă pentru plata facturii îl reprezintă data emiterii, incertitudinea momentului primirii facturii de către destinatar constituind un obstacol în exercitarea dreptului de acces la instanţă.

"Momentul de la care legiuitorul stabileşte curgerea termenului de scadenţă nu este unul rezonabil, depăşind cadrul constituţional referitor la asigurarea accesului la justiţie. Or, prin efectul dispoziţiilor criticate, se produce un dezechilibru în defavoarea utilizatorului de servicii publice, în sensul că acesta trebuie să suporte sancţiunea unor penalităţi ori chiar consecinţele patrimoniale ale titlului executoriu, fără a avea măcar posibilitatea de a formula apărări înainte de producerea acestor consecinţe juridice", menţionează sursa citată. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.