CCR ar putea să se pronunțe în cazul articolului care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului

 •  Justiţie
692 afişări

Curtea Constituțională a României (CCR) ar putea să se pronunțe marți în cazul sesizării Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

fbf37294-0e6b-42dc-b771-fa3f5539521a

În 7 martie, judecătorii Curții au amânat pronunțarea unei decizii în acest caz invocând nevoia de aprofundare a cauzei.

"Am dat termen pe 21 martie. N-am reușit să ajungem la o soluție. Simțim nevoia să aprofundăm mai bine cauza și să analizăm cea mai bună dintre variante (...), care sunt mai multe. (...) Aprofundarea este pentru a da o soluție bună. Decât să dăm o soluție greșită sau pripită, (...) mai bine riscăm critica și vom cugeta de două ori mai mult pentru a da o soluție bună. (...) S-au evocat mai multe variante de decizie, într-un fel, în altul... Propria practică (a CCR — n.r.) se va găsi în soluția finală. Binențeles că am pornit și de la practica noastră, și de la CEDO, și am avut un material documentar de la foarte multe țări din Europa cu privire la modul cum reglementează această problemă, am avut și literatură juridică, de toate", declara, la acea dată, președintele CCR, Valer Dorneanu.

Tot atunci, un consilier juridic al Avocatului Poporului a susținut că este nevoie de "o privire generală" asupra prevederilor articolului 2 din Legea 90/2001 care arată că "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)".

Consilierul a reclamat o lipsă de coerență legislativă în ceea ce privește echilibrul puterilor în stat și faptul că nu există un cadru legislativ unitar, fiind necesară o concordanță în ceea ce privește ocuparea funcțiilor publice.

Procurorul de ședință a invocat faptul că trebuie să existe un standard minim comun pentru ocuparea unei funcții publice. El a arătat că există condiția principală pentru ocuparea unei funcții publice — lipsa antecedentelor penale și a cazierului fiscal — pentru toate cele trei puteri din stat.

Reprezentantul Parchetului a dat exemplul și altor categorii de profesii din domeniul public, precum medici, dentiști, primari, unde cei condamnați definitiv pentru anumite infracțiuni în legătură cu serviciul nu își mai pot exercita profesia, multe dintre aceste cazuri fiind deja supuse controlului constituțional.

În 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.

Potrivit AP, "prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat".

În vederea efectuării analizei de neconstituționalitate, Avocatul Poporului a examinat ansamblul reglementărilor referitoare la condițiile de ocupare a funcțiilor și demnităților publice din cadrul celor trei puteri organizate în cadrul democrației constituționale — legislativă, executivă și judecătorească.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe