COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD PORTOCALIU: 25-05-2025 Intre 03:15 si 06:00 se va semnala Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 35...50 l/mp. in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 ian /Agerpres/ - Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat miercuri că nu este justificată urgenţa adoptării proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

"Înainte de a participa la şedinţa CSM am citit şi eu punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, care nu este o noutate pentru mine pentru că elaborarea acestui punct de vedere a avut în vedere şi observaţiile pe care le-a transmis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi care erau în acelaşi sens, adică nu susţinem promovarea unui astfel de demers pe calea unei ordonanţe de urgenţă. Am arătat că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de articolul 15 aliniatele 4 şi 6 din Constituţie, în sensul că nu este justificată urgenţa", a precizat Cristina Tarcea, la sediul CSM.

Ea a adăugat, cu privire la ordonanţa de urgenţă privind modificările Codului penal şi a Codului de procedură penală, că nu răspunde întru totul deciziilor Curţii Constituţionale.

"Ne-am raportat la nota de fundamentare, la conţinutul reglementării în ceea ce priveşte ordonanţa privind graţierea şi am constatat că nu există o corelare între reglementare şi urgenţa afirmată, iar în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă privind modificările Codului penal şi a Codului de procedura penală, aşa cum am arătat şi cu altă ocazie, am spus că ea nu răspunde întru totul deciziilor Curţii Constituţionale pentru că dezincriminează fapte pentru care CCR nu s-a pronunţat şi cuprinde reglementări care exced cadrului deciziilor Curţii Constituţionale", a precizat Tarcea.

Cu privire la raportul MCV, Tarcea a precizat că acesta i se pare a "oglindire obiectivă" a ceea s-a întâmplat în justiţie în ultimii 10 ani.

"Am citit raportul politic. Mie mi se pare o oglindire obiectivă a tot ceea ce s-a întâmplat în justiţie în perioada ultimilor 10 ani, pentru că, aţi observat, raportul vizează o perioadă mult mai mare, sunt înregistrate progresele, sunt înregistrate şi lucruri care sunt de făcut, aţi vazut, sunt şi recomandări. Ceea ce mi se pare demn de notat este faptul că se concluzionează că obiectivele stabilite prin MCV au fost îndeplinite, dar în acelaşi timp există şi o îngrijorare, o serioasă îngrijorare din partea tehnicienilor Mecanismului în ceea ce priveşte păstrarea acestor evoluţii pozitive şi riscul de a ne întoarce la ceea ce am fost odată. În acest context au fost menţionate şi cele două acte normative", a arătat preşedintele ÎCCJ.

Cu privire la supraaglomerarea din penitenciare, Cristina Tarcea a spus că sunt mai multe aspecte care nu şi-au găsit încă o reglementare legislativă, cum ar fi hrana sau tratamentul medical care se aplică deţinuţilor.

"Am fost agentul României la CEDO. Condiţiile din penitenciar sunt analizate acolo sub prisma articolului 3, care înseamnă dreptul de a nu fi torturat şi de a nu fi supus la rele tratamente, dar vreau să vă spun că supraaglomerarea penitenciarelor este doar unul dintre aspectele care ar interesa articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Sunt multe alte aspecte care din păcate nu şi-au găsit încă o reglementare legislativă şi mă gândesc aici la dreptul de a ocupa un spaţiu de o anumită dimensiune, la condiţiile de transport între diferite locuri de detenţie sau între locul de detenţie şi instanţe, mă refer la hrană, la tratamentul medical care se aplică deţinuţilor", a menţionat Cristina Tarcea. AGERPRES/(A - autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.