Președintele CSM: Orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect răspunderea materială a magistraților este inoportună

 •  Justiţie
1372 afişări

Președintele CSM, Mariana Ghena, a declarat joi că orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraților este "inoportună", adăugând că legislația actuală reglementează acest lucru.

b7fa55fd-aa63-4f88-a850-57f79ff05fe5

"Sistemul judiciar a dovedit de-a lungul timpului că are capacitatea de a se autoregla, inclusiv prin sancționare, sub cele trei forme, a magistraților, fiind de altfel și singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale. De aceea, orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraților, în alte coordonate decât cele deja existente în prezent, este inoportună", a afirmat judecătoarea Mariana Ghena, în cadrul ședinței plenului, prezentând punctul de vedere al CSM cu privire la independența sistemului judiciar din perspectiva răspunderii materiale a magistraților și independența financiară.

Ea a adăugat că legislația actuală reglementează răspunderea magistraților sub o triplă formă — disciplinară, penală și civilă.

"Independența justiției reprezintă o componentă esențială a statului de drept în care cele trei puteri — legislativă, executivă și judecătorească — trebuie să fie în permanent echilibru. (...) Consiliul subliniază că legislația actuală reglementează răspunderea magistraților sub o triplă formă — disciplinară, penală și civilă, semn că nu este necesară adoptarea altor dispoziții legale privind aceste aspecte", a spus Ghena.

Potrivit acesteia, o reglementare care nu își găsește corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat — legislativă și executivă — reprezintă în sine "o perturbare" a echilibrului dintre acestea cu "grave consecințe" pentru buna funcționare a societății.

"Consiliul Superior al Magistraturii, la rândul său, își asumă identificarea, soluționarea și sancționarea cu fermitate a situațiilor de încălcare a legii de către magistrați", a completat Mariana Ghena.

Ea a precizat totodată că, în ceea ce privește independența financiară a sistemului judiciar, CSM se angajează să identifice demersurile pentru preluarea bugetului instanțelor de la Ministerul Justiției iar până la îndeplinirea acestui obiectiv se impune o strânsă colaborare între ordonatorii principali de credite în vederea administrării eficiente a instanțelor și Parchetelor.

Potrivit șefului CSM, este necesară inclusiv luarea unei măsuri unitare privind salarizarea personalului din justiție.

"Inechitățile rezultate ca urmare a adoptării și interpretării neunitare a legilor de salarizare trebuie înlăturare, în acord cu decizia Curții Constituționale, (...) astfel încât cei care fac parte din sistemul judiciar să fie salariați avându-se în vedere valoarea de referință sectorială unică. Pentru a îndeplini menirea constituțională, CSM are nevoie de încrederea și sprijinul corpului magistraților, a celorlalte puteri și a societății în ansamblul ei", a conchis Ghena.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres