UPDATE CCR: Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, constituțională

 •  Justiţie
1841 afişări

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că este constituțională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputați PNL, USR și PMP.

f62e570b-7ba7-4514-9966-23918c466c89

"Am respins obiecția de neconstituționalitate ca fiind neîntemeiată. Soluția este în consensul practicii noastre obișnuite în această materie. Dar, nu practica ne-a determinat să dăm această soluție, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce privește regulamentul — că nu s-au respectat zilele și orele prevăzute acolo — nu sunt chestiuni de constituționalitate și nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituțională. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstituționalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaților — n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii și Constituției în spiritul ei. În ceea ce privește celelalte critici — că ar fi fost abordate probleme de lege organică — nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ține cont de chestiunea constituțională de a aborda domeniul legii organice", a precizat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, legea de abilitare trebuie să precizeze doar domeniul de reglementare iar dacă Guvernul va încălca Constituția ordonanța respectivă poate fi declarată neconstituțională.

"Legea de abilitare trebuie să precizeze doar domeniul. Dacă, de pildă, ar fi prevăzut doar domeniul regimului general al proprietății sau domeniul organizării generale a învățământului sau probleme de infracțiuni era clar că ar fi fost neconstituțional acel text. Or, la modul în care a fost redactată, nu rezultă. Cel mult poți să îți imaginezi sau poți să judeci subiectiv că așa va vrea Guvernul. Dacă Guvernul va încălca spiritul Constituției, ordonanța respectivă poate fi declarată neconstituțională pe acel domeniu", a spus Dorneanu.

El a adăugat că, în anumite perioade, Parlamentul poate delega competența sa legiuitoare pe anumite domenii și în mod temporar.

"Nu se încalcă principiul separării (puterilor în stat — n.r.) pentru că însăși Constituția a admis și a stabilit că în anumite perioade Parlamentul poate delega competența sa legiuitoare, nu definitiv și nu în general, ci pe anumite domenii și în mod temporar și sub controlul Parlamentului. Conținutul legii de abilitare este dezbătut și oricare dintre ordonanțele care va fi dată va trebui să fie aprobată de Parlament. Și nu e singura Constituție care reglementează delegarea legislativă", a explicat președintele CCR.

Întrebat despre justificarea actualei sesiuni parlamentare extraordinare în condițiile unei legi de abilitare constituționale, Dorneanu a spus că Guvernul poate primi o lege de abilitare și în timpul sesiunilor ordinare.

"Asta e o chestiune care privește activitatea Parlamentului și nu mă pronunț. Am fost și președinte și am apreciat când e cazul să convocăm sau nu sesiune extraordinară. Convocarea sesiunii extraordinare nu are nicio implicare în privința sorții legii de abilitare și a dreptului Guvernului de a emite ordonanțe în această perioadă. Legea într-adevăr a abilitat Guvernul de a emite ordonanțe simple pe timpul vacanței parlamentare, dar Constituția însă nu generalizează acest timp. Oricând Guvernul poate primi o lege de abilitare, și în timpul sesiunilor ordinare să emită ordonanțe simple", a punctat Dorneanu.

PNL, USR și PMP au atacat, săptămâna trecută, actul normativ, susținând că acesta nu respectă rigorile constituționale.

"PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență. Partidul Național Liberal veghează la respectarea legii și consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituționale. Din acest motiv, PNL a depus sesizarea de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple", se arăta într-un comunicat al PNL.

Liberalii au precizat că acest demers este sprijinit și de parlamentarii USR și PMP și are la bază argumente invocate de Consiliul Legislativ.

"Proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului", au susținut liberalii.

Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe.

AGERPRES/(A,AS — autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu)

Citiți mai mult:

CCR discută, la 12 ianuarie 2017, sesizarea privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres