Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 23 dec /Agerpres/ - Funcţionarul bancar angajat într-o societate bancară cu acţiuni 100% ale statului român se încadrează, în opinia Avocatului Poporului, în categoria funcţionarilor publici, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un recurs în interesul legii referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor articolului 147, raportate la cele ale articolului 145 din vechiul Cod penal, în sensul de a stabili dacă funcţionarul bancar angajat într-o societate bancară pe acţiuni (CEC Bank SA), acţiunile aparţinând în proporţie de 100% statului român, se încadrează ori nu în categoria funcţionarilor publici.

"În opinia Avocatului Poporului, funcţionarul bancar angajat într-o societate bancară pe acţiuni, acţiunile aparţinând în proporţie de 100% statului român, se încadrează în categoria funcţionarilor publici, în sensul articolului 147, raportat la articolul 145 din vechiul Cod penal", se arată în comunicat.

Promovarea recursului în interesul legii, notează sursa citată, s-a datorat faptului că în practica instanţelor judecătoreşti au existat orientări jurisprudenţiale diferite, sub aspectul atribuirii ori nu a calităţii de funcţionar public unei persoane care este angajată într-o societate bancară pe acţiuni, acţiunile aparţinând în proporţie de 100% statului român.

"Avocatul Poporului constată că, aşa cum s-a menţionat în mod constant şi în literatura juridică, în înţelesul legii penale, noţiunile de 'funcţionar public' şi de 'funcţionar' au o semnificaţie mai largă decât aceleaşi noţiuni din dreptul administrativ, datorită atât caracterului relaţiilor sociale apărate prin incriminarea unor fapte socialmente periculoase, cât şi faptului că exigenţele de apărare a patrimoniului şi de promovare a intereselor colectivităţii impun o mai bună ocrotire prin mijloacele dreptului penal", se explică în comunicat.

Avocatul Poporului mai arată că, în actuala reglementare, funcţionarul public în înţelesul normei prevăzute de articolul 175 alin. (1) lit. c) din Codul penal semnifică persoana care exercită în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic ori al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

"Astfel, spre deosebire de Codul penal anterior, Codul penal în vigoare nu mai face deosebire între noţiunea de funcţionar public şi cea de funcţionar, aceasta din urmă nemaifiind reglementată distinct. Din analiza comparativă a dispoziţiilor legale ce definesc termenii de 'funcţionar public' şi 'public' din actuala reglementare cu cele cuprinse în prevederile articolului 145 şi 147 din Codul penal anterior, rezultă că funcţionar public este acea persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei autorităţi publice, instituţii publice ori al unei instituţii sau al altei persoane juridice de interes public", menţionează sursa citată.

Avocatul Poporului apreciază că esenţială pentru soluţionarea acestor probleme de drept este stabilirea faptului dacă CEC BANK - SA este persoană juridică de interes public ori dacă are în administrare, folosinţă sau exploatare bunuri proprietate publică, servicii de interes public ori bunuri de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.

"Astfel, cum subliniază Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în decizia numărul 26/2014, conceptul de "funcţie publică" se află în strânsă corelaţie cu noţiunea de "interes public", ambele urmărind satisfacerea trebuinţelor de interes general, în baza prerogativelor constituţionale care fac să prevaleze interesul public faţă de cel privat. Or, funcţionarul public îşi desfăşoară activitatea în scopul realizării interesului public şi ca atare, în exercitarea funcţiei, are îndatorirea de a considera interesul public mai presus decât interesul personal. Noţiunea de "serviciu public" desemnează fie o formă de activitate prestată în folosul interesului public, fie o subdiviziune a unei instituţii din administraţia internă împărţită pe secţii, servicii etc. Din categoria serviciilor de interes public fac parte acele entităţi care, prin activitatea pe care o desfăşoară, sunt chemate să satisfacă anumite interese generale ale membrilor societăţii", se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, având în vedere condiţiile restrictive privind înfiinţarea şi organizarea activităţii bancare, natura serviciului prestat, precum şi natura capitalului social, Avocatul Poporului apreciază că CEC BANK - SA desfăşoară o activitate de interes public, fiind persoană juridică de interes public, în sensul conferit de prevederile articolului 145 din vechiul Cod penal. Mai mult, sintagma "persoane juridice de interes public" este definită prin dispoziţiile articolului 34 alineatul (2) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca incluzând şi instituţiile de credit. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.