Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 7 iul /Agerpres/ - Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ionel Rafael Dunărinţu, la data faptelor primar al oraşului Baia de Aramă (Mehedinţi), acesta fiind acuzat de săvârşirea mai multor fapte în legătură cu fraudarea unor fonduri de la APIA, el beneficiind ilegal de anumite subvenţii.

Potrivit DNA, Dunărinţu este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, şi fals în declaraţii (3 fapte).

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Ion Scorobete, la data faptei viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi, din judeţul Caraş-Severin, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obţinut pe nedrept fonduri, în formă continuată, dar şi o serie de consilieri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Mehedinţi - Ilie Vărzaru, Iulie Ploscaru, Nistor Păulescu-Buican, Georgian-Daniel Golici şi Miluş Paraschivu, pentru complicitate la obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual.

De asemenea, Domnica Bălănescu, la data faptelor medic veterinar concesionar la Circumscripţia Sanitar Veterinară Balta Isverna, judeţul Mehedinţi, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-a obţinut pe nedrept fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), în timp ce omul de afaceri Nicolae Lucian Semen, administrator al SC Trans Exfor SRL, a fost deferit justiţiei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obţinut pe nedrept fonduri, în formă continuată. Aceleaşi acuzaţii au fost reţinute şi în sarcina societăţii.

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2014, Dunărinţu a formulat la APIA cereri de sprijin pe suprafaţă (Măsurile 2.1.4. şi 2.1.1. - Plăţi de agro-mediu şi Sprijin pentru zone defavorizate) folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obţinut subvenţii din fondurile Uniunii Europene şi din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de peste 4,6 milioane lei.

De asemenea, în perioada 2011 - 2014, inculpatul a obţinut, în aceeaşi manieră, în mod nejustificat, subvenţii pe cap de animal/ovine în condiţiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul.

"În derularea activităţii infracţionale, inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael a beneficiat de ajutorul inculpatei Bălănescu Domnica, cea care, în calitate de medic veterinar, a eliberat mai multe adeverinţe în conţinutul cărora se atesta în mod mincinos că inculpatul deţinea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată. De asemenea, la îndemnul inculpatului Dunărinţu Ionel Rafael, inculpata a întocmit în fals două documente, prin care s-a solicitat scăderea din exploataţia primului şi din Registrul Naţional al Exploataţiilor a unui număr total de 962 ovine, cunoscând că acestea nu au existat în realitate", spun procurorii.

Domnica Bălănescu este acuzată că a decontat contravaloarea serviciilor prestate privind vaccinarea ovinelor lui Dunărinţu, deşi ştia că acesta din urmă nu deţinea în totalitate efectivele declarate şi înregistrate de către aceasta în Registrul Naţional al Exploataţiilor.

În acest fel, a fost cauzat Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi un prejudiciu în valoare de 9.975 lei.

"De un real ajutor inculpatului s-au dovedit şi Paraschivu Miluş, Vărzaru Ilie, Ploscaru Ilie, Paulescu-Buican Nistor şi Golici Georgian-Daniel, inspectori în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Mehedinţi, care au fost desemnaţi să efectueze controale pe teren şi care, la rândul lor, aveau obligaţia să constate lipsa efectivelor de animale şi să propună excluderea inculpatului Dunărinţu Ionel Rafael de la plată. Acest lucru nu s-a realizat deoarece cei cinci inspectori au întocmit în fals procese - verbale de control în teren şi au atestat că efectivele de animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate", arată DNA.

Astfel, Ionel Dunărinţu a fost ajutat să nu fie exclus de la plată şi a obţinut în mod injust suma totală de 268.814,47 lei, reprezentând sprijinul pe cap de ovină, acordat din bugetul naţional.

"În datele de 19 august 2010, respectiv 18 septembrie 2011, inculpaţii Scorobete Ion, în calitate de viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi, judeţul Caraş-Severin, şi Semen Nicolae Lucian, administrator al SC Trans Exfor SRL, au semnat şi ştampilat mai multe documente (situaţii de lucrări, procese verbale de recepţie, etc.) ce priveau lucrări de întreţinere efectuate pe terenul arendat de către inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael, în condiţiile în care niciodată lucrările respective nu au fost executate. Din analiza declaraţiilor de avere pe anii 2011, 2013 şi 2014, date pe propria răspundere, a rezultat faptul că inculpatul Dunărinţu Ionel Rafael a omis să declare suma de 3.760 lei şi mai multe bunuri imobile pe care le deţinea în proprietate", mai arată DNA.

În cauză, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile şi mobile ce aparţin inculpaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse.

APIA şi ANSVSA s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal cu sumele de 485.197,59 lei , respectiv 3.536,45 lei. AGERPRES/(AS - autor: Anamaria Toma, editor: Georgiana Tănăsescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.