UPDATE IGPR: Descinderi la unități sanitare din București și alte 21 de județe

 •  Justiţie
1383 afişări

Poliția Română descinde sâmbătă la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe, de unde ridică probe și înscrisuri, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, informează IGPR.

a68c6a63-4a54-43ac-a5f8-5635914c120a

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, sâmbătă, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din țară, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice — IGPR, desfășoară o acțiune în mai multe județe din țară, la unități spitalicești, pentru ridicarea de probe și înscrisuri.

Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor (faptă prevăzută de art. 352 din Codul penal) și de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse (faptă prevăzută de art. 357 din Codul penal), sub coordonarea procurorilor din cadrul PÎCCJ, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

"Sunt efectuate descinderi la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe. Totodată, sunt puse în aplicare 4 mandate de percheziții domiciliare în București și Ilfov, la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale", precizează sursa citată.

Conform acesteia, la activități participă 152 de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, polițiști de investigare a criminalității economice, de ordine publică și specialiști criminaliști din cadrul DGPMB și de la inspectoratele de poliție ale județelor Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea.

* * * Olt: Acțiune de control la SJU Slatina; au fost prelevate probe din dezinfectanți și solicitate documente


La Spitalul Județean de Urgență Slatina a avut loc sâmbătă o acțiune de control privind produsele biocide folosite de unitatea medicală și provenite de la Hexi Pharma, ocazie cu care au fost prelevate probe din dezinfectanți și au fost solicitate documente financiar-contabile din perioada 2013 și până în prezent.

''Azi, în intervalul orar 9,00 — 17,00, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina a avut loc o acțiune de control privind produsele biocide (dezinfectanți) folosite în unitatea sanitară, provenite de la SC Hexi Pharma CO SRL. Au fost solicitate documente financiar-contabile (contracte de achiziție, facturi, NIR-uri, fișe de magazie, etc.) din perioada 2013 și până în prezent. Totodată, au fost prelevate probe din produsele biocide (Hexi Pharma) ce s-au regăsit la nivelul unității sanitare'', a declarat managerul SJU Slatina, Elena Vișan, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, la acțiune au participat reprezentanți ai IPJ Olt și DSP Olt, controlul efectuându-se în prezența conducerii unității sanitare.

Într-un comunicat de presă IGPR anunța că sâmbătă s-au făcut descinderi la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe, printre care și Olt, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse.

AGERPRES/(AS — autor. Cristina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu)

* * * Documente și recipiente cu dezinfectanți, ridicate de polițiști de la SJU Alba Iulia

Toate documentele referitoare la contractele existente între Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și Hexi Pharma, precum și recipientele cu dezinfectanți furnizate de respectiva companie, rămase nefolosite, au fost ridicate sâmbătă de polițiști.

Managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a declarat, pentru AGERPRES, că a pus la dispoziția polițiștilor toate documentele privind contractele cu Hexi Pharma, fiind ridicat, totodată, și restul dezinfectantului rămas nefolosit, urmând să semneze și procesul-verbal întocmit de anchetatori.

SJU Alba Iulia se numără printre cele peste 20 de spitale din țară unde polițiști specializați în investigarea criminalității economice desfășoară sâmbătă o acțiune pentru ridicarea de probe și înscrisuri.

Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, sub coordonarea procurorilor din cadrul PÎCCJ, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

Spitalul din Alba Iulia se află printre unitățile din țară în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziției ministrului Sănătății, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

"Este vorba de o singură probă luată de pe epidermă în urma spălării cu săpun. Este vorba de un stafilococ aureus epidermidis, dar care nu este patogen și nu produce infecții", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Nicoleta Coșarcă.

Managerul SJU Alba Iulia a susținut că 'nu este nimic periculos' și că 'această neconformitate nu are niciun fel de implicație în siguranța pacienților'.

Coșarcă a mai spus că atât medicii, cât și restul personalului medical din spitalul de la Alba Iulia folosesc mănuși de protecție după ce se spală pe mâini și că, în consecință, nu există niciun risc la adresa bolnavilor.

Ea a mai spus că SJU Alba Iulia a achiziționat de la Hexi Pharma, în cantitate mică, doar detergent pentru mâini.

Managerul spitalului din Alba Iulia a precizat că în cursul zilei de vineri au fost recoltate noi probe, care vor fi supuse analizei atât în laboratorul propriu, cât și în cel al DSP Alba.

AGERPRES/(AS — autor: Marinela Brumar, editor: Andreea Rotaru)

* * * Polițiștii au ridicat de la SCJU Târgu Mureș probe și înscrisuri privind achiziționarea dezinfectanților

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dr. Claudiu Puiac, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că polițiștii specializați în combaterea criminalității economice au ridicat probe și înscrisuri referitoare la modul de achiziționare a dezinfectanților de către unitatea sanitară.

Dr. Puiac a menționat că descinderile au loc într-un dosar național privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse și că SCJU Târgu Mureș nu are nimic de ascuns, întrucât întreaga cantitate de dezinfectanți, care provine de la două firme specializate, a fost achiziționată prin licitație publică.

Managerul SCJU Târgu Mureș a precizat că, în urmă cu o zi, a dispus retragerea de la folosire a celor șase tipuri de dezinfectanți proveniți de la Hexi Pharma și a solicitat clinicilor din spital să folosească produsele achiziționate de la cel de-al doilea producător, care nu este implicat în acest scandal.

Surse din cadrul Direcției de Sănătate Publică Mureș susțin că polițiștii au efectuat descinderi doar în spitalele care au raportat rezultate neconforme în privința calității dezinfectanților.

AGERPRES/(AS — autor: Dorina Matiș, editor: Andreea Rotaru)

* * * Controale la Institutul de Psihiatrie Socola; s-au luat probe din dezinfectanți și au fost verificate documente

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și angajați de la DSP au efectuat sâmbătă controale la Institutul de Psihiatrie Socola, unitate medicală care are contracte cu firma Hexi Pharma.

Potrivit unor surse medicale, în timpul controlului s-au prelevat probe din dezinfectanții cumpărați de la firma Hexi Pharma și au fost verificate documente.

Conform surselor citate, vizate de controlul de sâmbătă sunt și Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria", Spitalul de Obstetrică și Ginecologie "Cuza Vodă", Institutul Regional de Oncologie din Iași și Spitalul "Sfântul Spiridon" Iași.

Într-un comunicat de presă IGPR anunța că sâmbătă s-au făcut descinderi la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe, printre care și Iași, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse.

AGERPRES/(AS — autor: Daniela Malache, editor: Andreea Rotaru)

* * * Descinderi la Spitalul Filantropia din Craiova și la Spitalul Calafat; polițiștii au ridicat înscrisuri

Polițiști specializați în combaterea criminalității economice au descins sâmbătă la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova și la Spitalul din Calafat, de unde au ridicat documente și înscrisuri, precum și alte mijloace materiale de probă referitoare la modul de achiziționare a dezinfectanților de către unitățile sanitare.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că oamenii legii au ridicat și mai multe contracte de prestări servicii și diverse mostre.

Cele două unități spitalicești se află pe lista celor 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe de unde polițiștii au ridicat sâmbătă probe și înscrisuri într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse.

AGERPRES/(AS — autor: Maria Mitrică, editor: Andreea Rotaru)

* * * Caraș-Severin: Sunt ridicate probe și înscrisuri de la Spitalul Județean de Urgență Reșița

De la Spitalul Județean de Urgență Reșița se ridică sâmbătă înscrisuri, în dosarul privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse.

"În prezent, ancheta este în desfășurare și nu vă pot da niciun fel de relații. Da, este vorba de dezinfectante, dar alte informații nu vă pot oferi", a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Secășan, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Poliția Română descinde sâmbătă la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe, de unde ridică probe și înscrisuri, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, a informat în cursul dimineții IGPR.

La activități participă 152 de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, polițiști de investigare a criminalității economice, de ordine publică și specialiști criminaliști din cadrul DGPMB și de la inspectoratele de poliție ale județelor Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea.

AGERPRES/(AS — autor: Paula Neamțu, editor: Andreea Rotaru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe