UPDATE Codruț Șereș, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica

 •  Justiţie
7905 afişări

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv, luni, pe fostul ministru al Economiei Codruț Șereș la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica.

e8640062-7026-4604-a9d9-c2f9f010d53f

Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a respins apelul declarat de Codruț Șereș și a menținut sentința dată de instanța de fond în martie 2014.

Fostul ministru se află deja în penitenciar, el fiind condamnat în ianuarie 2015 la 4 ani și 8 luni închisoare în dosarul privatizărilor strategice.

Tot în acest dosar, trei membri din fosta conducere a Hidroelectrica au fost condamnați la câte 7 ani închisoare: Eugen Pena (director general), Traian Oprea (director general) și George Asan (director Direcția furnizare). Aceștia primiseră la instanța de fond câte 5 ani închisoare, pedepsele fiind majorate acum de completul de cinci judecători.

Alte condamnări: Nicolae Opriș (fost șef serviciu Hidroelectrica) — 5 ani cu executare; Victoria Geormăneanu (director economic) — 4 ani închisoare cu executare; Iosif Georgeta (director economic) — 4 ani închisoare cu executare. Și în cazul acestora instanța a majorat pedepsele, Opriș primise la fond 4 ani, iar Victoria Geormăneanu și Iosif Georgeta aveau închisoare cu suspendare.

Pe latură civilă, judecătorii au dispus ca Eugen Pena, Traian Oprea, George Asan, Nicolae Opriș, Victoria Geormaneanu și Georgeta Iosif să plătească în solidar 129.722.289 lei despăgubiri civile către statul român reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, precum și 339.916.431 lei către Ministerul Energiei.

Instanța a mai hotărât să ridice sechestrul asigurător pus asupra bunurilor și sumelor de bani ce aparțin lui Codruț Șereș. În plus, Eugen Pena, Traian Oprea, George Asan, Nicolae Opriș, Victoria Geormăneanu și Georgeta Iosif trebuie să plătescă fiecare câte 624.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către statul român, iar Codruț Șeres trebuie să achite suma de 25.000 lei.

Codruț Șereș și membrii din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Procurorii susțin că Eugen Pena a inițiat și a constituit o asociere infracțională împreună cu ceilalți inculpați și, în virtutea funcțiilor de conducere deținute în cadrul SC Hidroelectrica SA, aceștia au desfășurat activități care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societății și bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracțională a vizat modalitatea de contractare a cantităților de energie electrică rezultate din producția proprie și din achizițiile de la alți producători, în condiții total nefavorabile societății și a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național— ramură strategică a economiei naționale, aspect de natură să submineze economia națională.

În sarcina acestora se reține că, în cursul anului 2003, în contextul apariției fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea și a prognozelor meteorologice privind situația hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forță majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, și nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii prețurilor, cu consecința înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

Astfel, în condițiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național, inculpații nu au procedat la reducerea cantităților de energie electrică aferente contractelor comerciale încheiate cu consumatorii eligibili și furnizorii licențiați de pe piața concurențială, ci au acționat în sensul onorării în totalitate a cantităților contractate sau chiar depășirii acestora, prin achiziția de energie de la producătorii termo la prețuri mult mai mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare de energie electrică.

Se mai reține că, în perioada 2002 — 2003, inculpații au dispus cumpărarea de energie electrică de la SC Termoelectrica SA la prețuri mari și au revândut energia electrică către furnizorii licențiați și consumatorii eligibili la prețuri mult diminuate față de prețurile stipulate în contractele încheiate cu aceștia.

În perioada 2003 — 2004, inculpații au acționat în sensul încheierii în mod ilegal a unui număr de patru contracte de furnizare de energie electrică, cu majorarea cantităților de energie electrică pe o perioadă de 9 — 10 ani, deși Hidroelectrica nu avea dreptul să încheie în această perioadă contracte pe piața concurențială pentru furnizare de energie electrică și nici acte adiționale la contractele aflate în derulare, conform procurorilor.

În sarcina lui Codruț Șereș se reține că, în calitate de ministru al Economiei și Comerțului, a sprijinit gruparea constituită la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenunțarea și omisiunea sesizării organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunoștință prin natura funcției deținute, a dispus efectuarea de modificări asupra materialul realizat de Corpul de Control și nu a luat măsurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica să se deruleze în mod legal.

Procurorii susțin că activitatea grupării a pus în pericol Sistemul Energetic Național și a cauzat un prejudiciu de aproximativ 165 milioane de dolari.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Cristina Tatu, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe