COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului COD PORTOCALIU: 19-05-2025 ora 15 Intre 15:45 si 16:40 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 15...25 l/mp. in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 19 feb /Agerpres/ - Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri seară, că este responsabilitatea exclusivă a ANAF de a recupera prejudiciile stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi că neîndeplinirea acestei sarcini poate reprezenta "o amputare a procesului penal".

"Noi avem un cadrul legislativ care este foarte clar. Cade categoric în sarcina ANAF, şi anume a unei structuri specializate din cadrul ANAF, să recupereze prejudiciile aşa încât responsabilitatea este acolo şi numai acolo. (...) Am văzut statistici care nu sunt deloc îmbucurătoare, în sensul că avem hotărâri judecătoreşti care printre altele decid şi asupra recuperării unor prejudicii şi fapt este că suntem la un procent foarte mic, cred că este sub 10 % recuperarea prejudiciilor - aşa cum sunt ele decise de către un magistrat, instanţă, independenţi, iar acest lucru este finalmente, îndrăznesc să spun chiar, o amputare a procesului penal pentru că şi recuperarea prejudiciului face o parte din finalitatea procesului penal", a afirmat la B1 tv ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Ea a spus că recuperarea prejudiciilor are un efect disuasiv mult mai mare în materia infracţionalităţii.

"Până la urmă acesta este lucru cel mai important. Importantă este sigur şi pedeapsa, dar cred că are un efect disuasiv mult mai mare recuperarea prejudiciului, cel puţin în materia infracţionalităţii 'gulerelor albe'. Nu am niciun fel de ezitare, nu o spun eu, o spun multe studii care s-au scris nu în România dar şi în alte locuri, caracterul cel mai disuasiv îl are recuperarea prejudiciului", a subliniat Prună.

Întrebată dacă este suficient modul în care CSM intervine să apere reputaţia magistraţilor, în contextul unor sesizări formulate de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi judecătoarea Camelia Bogdan, ministrul a arătat că, într-o societate aşezată, acest lucru are un ecou mare. "Eu cred că este suficient. (...) Acum desigur că depinde ce forţă are într-o societate faptul că un asemenea for, care este foarte important nu numai în România dar în oricare stat membru (....) că CSM conchide în multe cazuri că este cazul să fie apărată reputaţia unui magistrat. Într-o societate aşezată acest lucru are un ecou mare în societate", a spus ea.

Referitor la existenţa unor sancţiuni pentru cazul în care o decizie luată de un judecător este contestată public şi îi afectează reputaţia, Raluca Prună a arătat că au fost obţinute despăgubiri de către magistraţii care au avut curajul să meargă în instanţă.

"Magistratul este şi el cetăţean şi sancţiunile, eu ştiu că au fost obţinute sancţiuni în instanţe, despăgubiri primite de către magistraţi (...) care au avut curajul să meargă în instanţă şi să ceară despăgubiri pentru prejudiciul de imagine care le este adus. (...) Faptul că acest consiliu a apărat în anul 2015, sper să nu greşesc, în de două ori mai multe cazuri reputaţia unor magistraţi, deci asistăm la o creştere semnificativă a numărului de magistraţi care se adresează CSM. Ar trebui în opinia mea să fie un semnal de alarmă pentru societate, pentru că dacă ataci magistratul şi-l expui public evident că acesta este un atac la puterea judecătorească în cele din urmă", a mai spus Prună. AGERPRES/(A - autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Cristina Tatu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.