UPDATE Ministerul Justiției: Candidaturile pentru funcția de procuror general pot fi depuse până pe 16 martie

 •  Justiţie
1009 afişări

UPDATE ORA 14.37 Candidaturile pentru funcția de procuror general pot fi depuse până pe 16 martie, potrivit calendarului procedurii de selecție anunțat miercuri de Ministerul Justiției (MJ).

ed156343-c085-452c-9ee2-1f1c920bee3c

Calendarul mai prevede că între 18 și 22 martie sunt programate dialogurile cu ministrul Justiției, iar pe 23 martie propunerea va fi transmisă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare. După încheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justiției va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis, până pe data de de 22 aprilie.

Candidații la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate și profesionalism.

Criteriile de integritate vizează obiectivitatea și imparțialitatea în exercitarea funcției, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor și influențelor de orice natură, respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea și onoarea profesiei, standarde etice ridicate și capacitate de decizie obiectivă, precum și absența oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiției sau de apărare a intereselor generale ale societății.

În privința profesionalismului, pe lângă condițiile prevăzute de lege (vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare și nicio sancțiune disciplinară primită în ultimii trei ani), candidații trebuie să dea dovadă de o serie de aptitudini specifice funcției. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune managerială, experiență profesională relevantă, capacitate decizională și asumarea răspunderii, capacitate de gestionare a situațiilor de criză, motivare și capacitate de relaționare și comunicare.

Ministerul Justiției (MJ) a lansat miercuri procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu.

"Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecție în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcție în Ministerul Public și îi asigur pe toți cei care prin rezultatele lor au dovedit integritate și imparțialitate, precum și un înalt nivel de profesionalism că vor avea șanse egale", a transmis ministrul Justiției, Raluca Prună, potrivit unui comunicat al MJ transmis miercuri AGERPRES.

Tiberiu Nițu a demisionat pe 3 martie din funcția de procuror general al României.

"Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activității mele în fruntea Ministerului Public, la fel și datele din bilanț care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condițiile în care numele meu și funcția pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situație de natură să aibă consecințe asupra imaginii instituției pe care o conduc, am decis — ca un gest de responsabilitate și onoare — să îmi depun demisia din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", preciza Nițu într-un comunicat transmis presei.

Demisia procurorului general a venit după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.

După demisia lui Nițu, conducerea interimară a PÎCCJ a fost preluată de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

UPDATE ORA 14.07 Ministerul Justiției lansează procedura de recrutare a unui nou procuror general

Ministerul Justiției (MJ) anunță că a lansat miercuri procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu.

"Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecție în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcție în Ministerul Public și îi asigur pe toți cei care prin rezultatele lor au dovedit integritate și imparțialitate, precum și un înalt nivel de profesionalism că vor avea șanse egale", a transmis ministrul Justiției, Raluca Prună, potrivit unui comunicat al MJ transmis miercuri AGERPRES.

MJ a publicat criteriile avute în vedere pentru ocuparea funcției de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și calendarul estimativ al procedurii.

Conform dispozițiilor din art. 54. alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se face de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, George Onea; editor: Claudia Stănescu, Cristina Tatu, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres