MJ încurajează susținerea rezultatelor obținute în combaterea corupției prin analize post incident

 •  Justiţie
447 afişări

Ministerul Justiției (MJ) încurajează susținerea rezultatelor obținute în combaterea corupției prin analize post incident și prin punerea unui accent sporit pe măsurile de prevenție și educație anticorupție.

7eb5a289-9983-4025-8d03-bf188c3b8e41

*Președintele CSM: Cred că o Strategie Națională Anticorupție trebuie să plece de la educație

"Totodată, Ministerul Justiției își dorește să crească capacitatea instituțiilor de a identifica timpuriu incidentele de integritate și a calității actelor de audit și de control managerial intern", a precizat marți consilierul de stat Adrian Baboi-Stroe, în cadrul primei runde de discuții pe tema Noii Strategii Naționale Anticorupție (SNA) organizată de MJ, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, prin Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est.

Reuniunea reprezintă o primă etapă a procesului de consultări și dezbateri publice care urmează să fie organizate de către MJ în următoarele trei luni ale anului 2016. Scopul acestor dezbateri este continuarea colaborării și a implicării instituțiilor publice centrale și locale, a mediului de afaceri și a societății civile în elaborarea noii strategii.

"Principala premisă care a stat la baza SNA 2012—2015 a fost asumarea agendei de promovare a integrității de către managementul instituțiilor publice, dublată de asumarea faptului că orice nou dosar ANI sau DNA constituie un eșec al managementului instituției publice de a preveni incidentele de integritate", se arată într-un comunicat al MJ remis marți AGERPRES.

Printre punctele forte ale SNA 2012 — 2015 a fost evidențiat mecanismul de aderare și monitorizare care a implicat peste 2.000 de instituții, precum și stabilitatea legislativă și instituțională care a generat rezultate consistente în activitatea DNA, ANI și a instanțelor judecătorești.

De asemenea, au mai fost punctate consolidarea instituțională prin dezvoltarea conceptului de control 'ex ante', detașarea a peste 400 de investigatori financiari la structurile de parchet, consolidarea legislației privind controlul finanțării partidelor politice, suplimentări de personal și bugete adecvate pentru agențiile anticorupție și reglementarea confiscării extinse și a valorificării bunurilor sechestrate.

Printre punctele slabe ale fostei strategii au fost menționate nealocarea de resurse adecvate pentru prevenire și educație, rezultatele modeste în activitatea de control, audit și sancționare disciplinară și aplicarea deficitară a unor măsuri preventive precum interdicțiile la migrarea din sectorul public spre cel privat, achizițiile publice (execuția contractelor) sau regimul juridic al imunităților.

Noua SNA și operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate reprezintă două dintre prioritățile Ministerului Justiției din acest an.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Adrian Drăguț, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres