UPDATE Solicitarea Justiției în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea a ajuns la Senat

 •  Justiţie
821 afişări

UPDATE ORA 18,16 Solicitarea privind începerea urmăririi penale față de fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost primită, luni seară, la Senat.

08f95473-127e-4024-aee2-1c8eebc7b3bc

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, în cursul zilei de luni, că o astfel de solicitare ar trebui, în opinia sa, să fie discutată în timpul sesiunii parlamentare, adăugând că se va consulta însă cu membrii conducerii forului legislativ referitor la convocarea unei ședințe a Biroului permanent.

"După părerea mea trebuie, în mod normal, tratată în timpul sesiunii parlamentare o asemenea solicitare, dar voi face și o consultare cu colegii", a declarat Tăriceanu, la Senat.

După convocarea Biroului permanent al Camerei superioare a Parlamentului, cererea Justiției va fi înaintată Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviințeze sau să respingă solicitarea.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cere sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

ORA 16,44 Solicitarea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, trimisă la Senat

Codruț Olaru, adjunctul procurorului general, a transmis luni Senatului sesizarea DNA pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

"În conformitate cu dispozițiile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/ 1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală și a Deciziei nr. 270/ 10.03.2008 a Curții Constituționale, adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis AGERPRES.

Cererea DNA a fost aprobată de Codruț Olaru, după ce procurorul general Tiberiu Nițu și primul său adjunct, Bogdan Licu, s-au abținut în acest caz.

Potrivit DNA, infracțiunea de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale MAI pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

"În perioada ianuarie 2014 — noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 și pe cea de viceprim-ministru pentru securitate națională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoțire permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cu încălcarea condițiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere președintele României, președinții celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrul)", susține DNA.

Conform procurorilor, același act normativ prevede că, în cazul miniștrilor, aceștia pot beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere doar în situații deosebite care impun deplasarea în regim de urgență, condiții care trebuie îndeplinite simultan.

"Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Gabriel Oprea a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor", mai spune DNA.

Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că poliția rutieră îl însoțea pe Oprea în deplasări la destinații cu vădit caracter privat, precum vizite particulare la sediile unor partide politice, restaurante sau revenirea zilnică la locuința personală. Ministrul ar fi beneficiat de coloană oficială inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență.

Din probele administrate de DNA rezultă că ministrul Oprea efectua, în medie, cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, între 2 ianuarie și 21 octombrie 2015 s-au realizat 1.607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de Interne pe raza municipiului București.

AGERPRES/(AS — autori: Eusebi Manolache, Cătălina Barbu; editori Claudia Stănescu, Georgiana Tănăsescu; editor online: Anda Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres