MJ: Procesul de consolidare a serviciilor de probațiune este o prioritate pe agenda ministrului

 •  Justiţie
508 afişări

Ministerul Justiției (MJ) a transmis miercuri că procesul de consolidare a serviciilor de probațiune este o prioritate pe agenda ministrului, după ce consilierii de probațiune au declanșat în aceeași zi un protest.

88106d2f-7363-4dd5-8890-5d3f48587f5a

"În acest sens, a fost adoptat la ședința de guvern din data de 19 ianuarie 2016 memorandumul privind condițiile de detenție, în care Ministerul Justiției subliniază importanța consolidării serviciilor de probațiune prin adoptarea unor măsuri incluse în calendarul investițiilor. Acest calendar va fi adoptat în termen de 3 luni de la aprobarea memorandumului pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție", se precizează într-un comunicat de presă al ministerului transmis AGERPRES.

Ministrul se va întâlni în data de 29 ianuarie cu reprezentanții serviciilor de probațiune pentru a discuta în detaliu recuperarea, într-un termen realist, a întârzierilor din ultimii ani în ceea ce privește consolidarea sistemului de probațiune ca soluție alternativă la executarea pedepsei din penitenciar.

Conform MJ, activitatea sistemului de probațiune se desfășoară în interesul comunității, în scopul reintegrării sociale a persoanelor condamnate, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni și al creșterii gradului de siguranță în comunitate.

"Promovarea sancțiunilor și măsurilor comunitare urmărește reducerea costurilor sociale ale executării sancțiunilor și măsurilor penale prin diminuarea populației din unitățile penitenciare, valorificarea potențialului socio-economic al infractorilor și menținerea siguranței comunității", arată MJ.

După aplicarea noului Cod penal și a Codului de procedură penală în 2014, adaugă sursa citată, datele statistice indică o scădere importantă a numărului de persoane intrate în custodia penitenciarelor și a centrelor de reținere și arest.

"Pentru prima dată de la înființarea serviciului de probațiune în România (1997), numărul persoanelor aflate sub supravegherea acestuia este mai mare decât al celor aflate în detenție în penitenciare. În acest sens, la data de 15 octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane, în timp ce în sistemul penitenciar se aflau 28.313 persoane private de libertate.

Angajații Serviciului de Probațiune și-au întrerupt miercuri în mod spontan activitatea, pentru a atrage atenția conducerii Ministerului Justiției cu privire la lipsa de personal și anumite drepturi salariale care nu au fost acordate.

Primii care și-au întrerupt activitatea au fost angajații de la Serviciul de Probațiune din București, urmați de cei de la alte servicii din țară.

Una dintre revendicări se referă la faptul că sunt prea puțini consilieri de probațiune raportat la numărul mare al persoanelor condamnate aflate în libertate care trebuie supravegheate.

Astfel, la București, 21 de consilieri de probațiune au în supraveghere 5.000 de persoane condamnate, iar la Brașov 17 de consilieri supraveghează 1.800.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Marin, editor online: Alexandra Cruceru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe