Statul român, condamnat de CEDO să plătească despăgubiri morale de 45.000 de euro în dosarul Mineriadei

 •  Justiţie
1239 afişări

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis miercuri că statul român trebuie să îi plătească 30.000 de euro Ancăi Mocanu și 15.000 de euro lui Marin Stoica cu titlul de despăgubiri morale în cauza 'Mocanu și alții împotriva României'.

b2737c98-db13-440d-b5a0-5589ead36d27

Foto: (c) TRAIAN NEGULESCU / AGERPRES ARHIVA

De asemenea, statul român va trebui să le plătească 2.200 de euro lui Mocanu și Asociației '21 Decembrie 1989' și 9.868 de euro lui Stoica pentru cheltuieli de judecată, potrivit unei decizii a Marii Camere publicate miercuri de instanța europeană.

Cazul vizează ancheta și durata procedurii ce a urmat represiunii violente a manifestațiilor care s-au desfășurat la București în iunie 1990 împotriva regimului aflat la putere atunci, se menționează în decizia CEDO. În timpul represiunii, soțul Ancăi Mocanu a fost împușcat mortal, iar Marin Stoica a fost reținut și maltratat de polițiști, se mai menționează în textul citat.

În decizia sa, care este definitivă, CEDO constată că a avut loc o încălcare a aspectului procedural privind articolul 2 (dreptul la viață) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul Ancăi Mocanu. De asemenea, instanța a constatat o încălcare a aspectului procedural privind articolul 3 (interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante) din același document. În fine, decizia finală a stabilit și încălcarea de către statul român a articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil într-un interval rezonabil) în cazul Asociației '21 Decembrie 1989'.

Curtea a considerat că autoritățile responsabile de anchetă nu au întreprins toate măsurile necesare ce ar fi putut conduce la identificarea și arestarea celor responsabili de actele de violență, dar și că reclamanții nu au beneficiat de o anchetă eficientă conformă cu standardele Convenției.

Recunoscând 'complexitatea' cazului, instanța europeană a apreciat că 'importanța mizelor politice pentru societatea românească ar fi trebuit să determine autoritățile române să gestioneze cazul cu promptitudine și fără tergiversări pentru a evita orice suspiciuni de înțelegeri tacite sau toleranță pentru acte ilicite'.

Potrivit articolului 44 din Convenție, deciziile Marii Camere sunt finale. Ele sunt transmise Consiliului de Miniștri ai Consiliului Europei pentru a superviza implementarea acestora de către statele vizate.

AGERPRES/(AS — autor: Bogdan Mureșan, editor: Gabriela Ionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Justiţie

Cele mai citite din Justiţie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres