COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au soluţionat 38.815 de dosare în anul 2020, din care au soluţionat 15.926 cauze penale, indicatorii de calitate înregistrând îmbunătăţiri, prin folosirea eficientă a resurselor umane şi materiale, implicare, profesionalism şi management adecvat, se arată într-un comunicat remis după adunarea generală a procurorilor ce a avut loc joi la sediul instituţiei.

Raportul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a fost prezentat de procurorul general Sebastian Aurel Vălean, în prezenţa online a procurorului Florin Deac, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, şi a Mariei Magdalena Militaru, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În activitatea operativă, o atenţie deosebită a fost acordată reducerii duratei procedurilor judiciare şi a stocului de dosare vechi, soluţionării cu prioritate a cazurilor privind infracţiuni de corupţie, de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, a infracţiunilor contra persoanei, a celor de evaziune fiscală, de contrabandă, spălarea banilor, a infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor, urmărindu-se şi luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului.

Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate în anul 2020, a fost de 17.155.696 lei. În aceste cauze, s-au instituit măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

În anul 2020, în activitatea judiciară, procurorii au participat la judecarea a 21.164 cauze penale şi 2.072 cauze civile, fiind verificate, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, toate hotărârile pronunţate de instanţele de judecată.

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au fost soluţionate, în cursul anului 2020, un număr de 588 lucrări vizând cooperarea judiciară în materie penală, în creştere faţă de anii trecuţi, din care 64 mandate europene de arestare.

Raportul de activitate arată că, deşi anul 2020 a fost un an cu multiple dificultăţi profesionale, s-a înregistrat o scădere importantă a manifestărilor agresive împotriva persoanelor, ceea ce a condus la o scădere a cazurilor de omor, tentativă de omor, cu implicita scădere şi a infracţiunilor de tâlhărie, loviri şi alte violenţe.

"Premisa acestei stări a fost o prezenţă sporită a aparatului de ordine publică în spaţiul public, necesară în contextul pandemic actual", se menţionează în comunicat.

Din raportul de bilanţ şi luările de cuvânt ale participanţilor a rezultat că, în contextul în care răspândirea virusului COVID-19 a generat o criză care a afectat toate domeniile societăţii - aparatul de justiţie nefăcând excepţie -, fiind declarată starea de urgenţă, continuată cu cea de alertă, a fost nevoie de multă luciditate pentru a fi luate măsurile cele mai potrivite în vederea adaptării sistemului la noile realităţi, în care să fie asigurate şi respectate toate garanţiile care guvernează actul de justiţie.

S-a subliniat că, raportat la aparatul propriu al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi a celor 10 unităţi de parchet subordonate, în anul 2020 s-au înregistrat mai multe îmbolnăviri cu virusul COVID-19, atât în rândul magistraţilor procurori, cât şi al personalului auxiliar şi contractual.

În pofida acestora stări de lucruri, şi în anul 2020 procurorii din jurisdicţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au acordat o atenţie sporită reducerii duratei procedurilor judiciare şi a stocului de dosare vechi, soluţionării cu prioritate a cazurilor de infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor, corupţie, de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, a infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă, spălarea banilor, a infracţiunilor contra persoanelor, a infracţiunilor prevăzute în Codul silvic şi de recuperare a prejudiciilor cauzate bugetului consolidat al statului, obiective prioritare fixate prin raporturi de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din anul precedent.

"În final, s-a concluzionat că procurorii, în virtutea rolului important pe care îl au în realizarea justiţiei, ca serviciu public, trebuie să acţioneze şi în viitor, pentru creşterea calităţii actelor de urmărire penală, reducerea duratei procedurilor judiciare ca factor de eficientizare a activităţii de combatere a infracţionalităţii, investigarea cu celeritate a tuturor infracţiunilor, fapte care erodează fundamentele democratice ale societăţii," a mai precizat procurorul general, în comunicat. AGERPRES/(AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.