COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Numărul mare de dosare la instanţele româneşti este cauzat de lipsa de pregătire a oamenilor din ministere şi instituţiile centrale, care nu sunt capabili să ia decizii, să-şi asume responsabilităţi şi atunci trimit "totul" în Justiţie, a declarat, joi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian, Ion Popescu, la Adunarea Generală a Uniunii Europene a Grefierilor (AGUEG) de la Palatul Parlamentului.

"Greul îl duce Justiţia, pentru că instituţiile şi ministerele nu sunt hotărâte niciodată să ia o decizie, lucru care nu e corect. Justiţia duce povara nepregătirii celor instituţii, e nevoie de decizie politică ca în ministere şi instituţii centrale să nu mai apară oameni nepregătiţi pentru domeniul respectiv. De la Curtea de Conturi şi până la ultima instituţie, trimit totul la Justiţie şi de aceea dăm în Justiţie cu bolovani din toate părţile. Ar trebui să corectăm o decizie politică, să nu mai avem atâtea procese, că procesele care sunt se datorează indisciplinei care ţine de priceperea din instituţii (...). ", a precizat Popescu.

La rândul său, secretarul Confederaţiei Meridian, Dumitru Fornea, a spus că statutul grefierilor trebuie clarificat prin adaptarea legii în domeniu la cerinţele moderne.

"Vorbim de foarte multă digitalizare, de solicitări deosebite ale cetăţenilor. Cetăţeanul se aşteaptă că merge în instanţă şi îşi rezolvă problemele într-un timp rezonabil, şi nu pe perioada unor ani. Or, grefierii şi magistraţii sunt victimele colaterale ale proastei administrări din România, a unui sistem de administraţie publică ce nu îşi asumă responsabilitatea, pentru că funcţionarului îi este foarte dificil să ia în nume propriu o decizie", a subliniat Fornea.

Potrivit acestuia, soluţiile la problemele grefierilor români ţin de digitalizare, suplimentarea personalului, educare şi formare profesională şi reorganizarea sistemului de justiţie în aşa fel încât o serie de sarcini pe care acum le face judecătorul să le preia grefierul, mai ales în ceea ce priveşte jurisdicţia necontencioasă, după modelul german al "rechtspfleger". Prin acest model se rezolvă problema neconflictual, adică grefierul este cel care se pronunţă în astfel de cazuri.

"În primul rând, vrem să vedem care sistem juridic este mai evoluat şi mai eficient pentru justiţiabil. Grefierii din România au propriile lor probleme, încearcă să-şi consolideze statutul profesional, să existe o jurisdicţie independentă a lor, în care munca deosebită pe care o realizează în fiecare zi este recunoscută în instanţe, salarizare, condiţii de muncă, statut social. Vorbim de 8.000 de grefieri la nivel naţional, deficitul de personal este de ordinul miilor, probabil că ar trebui să avem cu un sfert mai mult decât în prezent", a afirmat Fornea.

Reprezentanţii grefierilor şi ai personalului nejudecătoresc din sistemele de justiţie din Uniunea Europeană, Norvegia, Coreea de Sud, Japonia, Maroc şi Tunisia se reunesc la Bucureşti joi şi vineri pentru a dezbate şi a stabili, în cadrul Adunării Generale a Uniunii Europene a Grefierilor, măsurile care vor fi implementate pentru promovarea profesiilor care contribuie la realizarea unei justiţii independente în serviciul cetăţenilor. AGERPRES/(A - autor: Sorin Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.