Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Thomas Newcomen (1664-1729) a rămas în istorie ca inventator al unui tip de motor cu aburi - cel mai vechi motor de acest fel care pompează apa, conform www.famousscientists.org. Primul motor operaţional al lui Newcomen a fost construit în 1712 la Coneygree Coal Works, în apropiere de Castelul Dudley din Staffordshire. Motorul Newcomen a reprezentat un punct de pornire pentru invenţii mai complexe, cum a fost motorul lui James Watt.

Thomas Newcomen s-a născut în Dartmouth, Devon, Anglia, în februarie 1664. În tinereţe a urmat un program de ucenicie în inginerie şi în 1685 a început să lucreze ca negustor de feronerie la Dartmouth. Newcomen avea legături cu proprietarii de mine de cositor din Cornwall, care întâmpinau dificultăţi în eliminarea apei din minele tot mai adânci. Metodele tradiţionale care utilizau cai şi găleţi sau pomparea manuală erau prea solicitante pentru lucrători, lente şi scumpe. Astfel, Newcomen a devenit interesat să găsească o soluţie pentru dezvoltarea unei pompe.

În 1699, inventatorul englez Thomas Savery a primit un brevet pentru o pompă care se baza pe un vid pentru a ridica apa. Thomas Newcomen, cu ajutorul unui instalator, John Calley, a lucrat intens la o pompă cu abur, care s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât pompa lui Thomas Savery. În proiectul lor a fost creat un vid în interiorul unui cilindru, care a fost folosit pentru a împinge în jos un piston. Vidul s-a format prin umplerea cu abur a unui cilindru dintr-un cazan, urmată de condensarea rapidă prin pomparea apei reci. S-a folosit apoi un levier pentru transferarea forţei până în adâncul minei şi eliminarea apei. Pentru că Savery deţinea un patent, Newcomen a fost obligat să intre în parteneriat cu el, notează sursa citată.

Primul motor operaţional Newcomen a fost construit în 1712, având un cilindru de alamă cu diametrul de 21 de centimetri şi o înălţime de peste 2 metri. Boilerul era un cazan cilindric din cupru, cu o parte superioară cu o capacitate de 3.000 de litri. Capabil să funcţioneze 24 de ore pe zi cu o putere de 4KW, motorul s-a dovedit a fi un instrument util pentru drenarea minelor şi ridicarea apei pentru angrenarea roţilor hidraulice. Totuşi, acest motor cu aburi era puţin eficient, întrucât folosea mult cărbune pentru crearea aburului. Până în 1733, când a expirat brevetul, fuseseră date în folosinţă peste 100 de motoare pe teritoriul Marii Britanii şi peste hotare.

Thomas Newcomen a continuat să lucreze la motorul său pentru tot restul vieţii. În cele din urmă, motorul cu aburi inventat de Newcomen a fost înlocuit cu cel dezvoltat de James Watt, patentat în 1769, care avea un condensator separat.

După standardele din prezent, motorul lui Newcomen era foarte ineficient, dar a reprezentat un succes comercial pentru un timp, când a fost singura alternativă practică la pompele folosite cu ajutorul cailor, notează https://ethw.org. Cel mai important lucru rămas în istorie odată cu această invenţie a fost introducerea motoarelor mecanice. Motorul lui Newcomen ardea cantităţi uriaşe de cărbune, producând acel fum caracteristic Revoluţiei Industriale din Anglia - sursa sintagmei "mori satanice întunecate", a poetului William Blake.

În pofida consumului de cărbune, câteva motoare Newcomen au rămas în uz chiar până în anii 1900, evidenţiază sursa citată.

Thomas Newcomen a murit la 5 august 1729, la Londra, la vârsta de 65 de ani. O replică a motorului său cu abur funcţional se află la Muzeul Black Country Living, lângă Birmingham, mai arată www.famousscientists.org. AGERPRES/(Documentare - Roxana Mihordescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Explicaţie fotografie din deschidere: Motor cu aburi, care pune în funcţiune utilaje mecanice

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.