DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)

 •  Documentare
440 afişări

Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, susține la Sala Radio un concert de colinde de Crăciun din toate colțurile lumii.

b7816522-b230-4942-bf19-6b567764f9d5

Concert extraordinar susținut de Corul de Copii Radio, Orchestra de Cameră Radio, Big Band-ul Radio și Orchestra de Muzică Populară Radio, cu ocazia aniversării a 77 de ani de radiofonie românească

Conceput ca o călătorie magică în jurul lumii prin cântul coral tradițional de Crăciun, programul concertului va cuprinde un mix de colinde românești (între care "Peisaj de iarnă" de Vasile Timiș, "După datini, colindăm" de Alexandru Pașcanu, sau "Cetiniță, cetioară" de Gheorghe Cucu) și melodii tradiționale de Crăciun din folclorul bulgar, grec, german, francez, polonez, ucrainean, spaniol, venezuealan și afro-american, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

În program sunt incluse și piesele "Salvator Mundi" de William Mathias, acompaniată la pian de Maria Munteanu, dar și "Triptic de Crăciun", în aranjamentul semnat de S. Sarchizov, în care va evolua ca solistă Ana Mihăilescu.

Concertul va fi acompaniat la pian de Magdalena Faur, dirijor invitat este Răzvan Rădos, iar Alexandru Anastasiu va realiza elementele de percuție.

Corul de Copii Radio a fost înființat în 1945. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, și cei care i-au urmat, Elena Vicică și Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevărată școală de educație prin muzică a tinerelor generații.

Aici și-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaș, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu, Cristina Radu și mulți alții, arată comunicatul citat.

Performanțele corului sunt permanent valorificate în emisiuni de radio și televiziune, în înregistrări radiofonice speciale și în apariții discografice. Recitalurile, concertele a cappella, contribuțiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice, alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareză, sub bagheta unor dirijori români de notorietate ca Iosif Conta, Ludovic Bács, Horia Andreescu, Christian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit calitățile interpretative de excepție ale formației.

Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA și Canada, au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federația Corurilor din UE, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

* Duminică, 10 decembrie, pe scena Ateneului Român are loc Gala "Crăciunul pentru toți", începând cu ora 19.00.

La manifestare, ajunsă la cea de-a 19-a ediție, vor participa artiști de renume, pentru o cauză nobilă. Din fondurile strânse în urma vânzării biletelor pe Eventim.ro, Fundația Solidaritatea Culturală pentru România ArsXXI va cumpăra, anual, instrumente, accesorii și partituri, pe care le va dona direct copiilor din liceele de muzică din țară și instituțiilor de învățământ al căror obiect de activitate este pregătirea tinerilor în domeniul muzicii, informează un comunicat al organizatorilor.

Vor interpreta pe scena Ateneului Român artiștii: Oana Andra, Adrian Gheorghișor, Alexandru Constantin, Corina Petrescu și Valentino Luca.

"Sunt foarte mulți copii talentați în România, mai ales în domeniul muzical, dar din nefericire instituțiile de învățământ sunt slab dotate din punct de vedere tehnic. Este foarte greu să progresezi dacă nu dispui de instrumentele muzicale necesare, iar noi, în calitate de reprezentanți ai societății civile, dorim să punem umărul și în acest an la sprijinirea educației muzicale și a tinerelor talente", spune dr. Anca Nicolescu, vicepreședintele Fundației Solidaritatea Culturală Română Ars XXI.

Evenimentul este organizat de Fundația Solidaritatea Culturală pentru România Ars XXI, sub Înaltul patronaj al Ministerului Culturii și Patrimoniului Națională, în colaborare cu Filarmonica ''George Enescu'' și TVR.

Biletele la Gala "Crăciunul pentru toți" pot fi achiziționate online de pe www.eventim.ro.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe