COD GALBEN: 15-12-2017 ora 11 COD GALBEN: 15-12-2017 ora 19 Intre 19:10 si 23:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Harghita; COD GALBEN: 15-12-2017 ora 19 Intre 19:00 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze care la rafală vor atinge și depăși 55...65 km/h in Județul Timiş, Județul Caraş-Severin;

CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (International Day of People with Disability) este marcată în fiecare an la 3 decembrie, urmărind promovarea şi implementarea unor programe destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Potrivit estimărilor ONU, aproximativ 15% din populaţia lumii trăieşte având o formă de dizabilitate, iar 80% din aceasta trăieşte în ţările în curs de dezvoltare. Raportat la cele peste 7 miliarde de oameni ai planetei, rezultă că unu din 7 oameni suferă de o formă de dizabilitate. Din numărul total al acestora, 100 de milioane sunt copii, care sunt de 4 ori mai vulnerabili în faţa actelor de violenţă decât cei sănătoşi. 153 de ţări au semnat Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, dar jumătate din aceste persoane nu îşi pot permite o îngrijire adecvată a sănătăţii.

În mesajul său pentru acest an, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, transmite îndemnul de a ne canaliza toate eforturile pentru a ne asigura că politicile, programele, orientările şi tehnologiile secolului al XXI-lea sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi.

Tema propusă de ONU pentru 2014, "Dezvoltare durabilă - promisiunea tehnologiilor dezvoltate", pleacă de la faptul că de-a lungul istoriei, tehnologia a modelat felul în care trăiesc oamenii. Tehnologiile de astăzi, îndeosebi informaţiile şi comunicaţiile, au avut un impact crucial în viaţa cotidiană a cetăţenilor. Cu toate acestea, nu toţi oamenii au acces la acestea. Tema face trimitere la acest aspect, şi anume că pentru oamenii cu handicap din ţările în curs de dezvoltare, accesul la noile tehnologii este esenţial pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de existenţă.

La sediul ONU, se desfăşoară evenimente comemorative organizate de către Departamentul de Afaceri Economice şi Sociale. Reprezentanţi ai statelor membre, din sistemul ONU, societatea civilă, sectorul privat şi alţii vor discuta despre modul în care progresele tehnologice pot fi utilizate pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Reprezintă o ocazie pentru realizarea unei schimbări de atitudine faţă de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

În România, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată prin manifestări organizate sub patronajul centrelor de recuperare şi de educaţie specială, al inspectoratelor şcolare şi al guvernului. AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.