Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Republica Centrafricană sărbătoreşte Ziua naţională la 1 decembrie, marcând, astfel, Ziua republicii (1958).

Situată în zona tropicală din Africa Centrală, ţara nu are ieşire la mare, învecinându-se cu Ciad, la nord, cu Sudan, la est, cu R.D. Congo şi R. Congo, la sud, şi cu Camerun, la vest.

Pe o suprafaţă de 622.984 km pătraţi, împărţită în 16 prefecturi şi o comună, Republica Centrafricană are o populaţie de circa 5.507.000 locuitori (estimare 2016), potrivit site-ului www.mae.ro.

Relieful este dominat de un podiş relativ înalt şi ondulat, Oubangi-Chari, cu altitudini de 600-900 m, depăşind 1.000 m spre marginile sale estice (1.388 m în Mont Binga din masivul Bongo) şi vestice (1.420 m în Mont Ngaoui din Munţii Karre), potrivit ''Enciclopediei statelor lumii'' (2016). Principalele cursuri de apă sunt Chari şi Oubangui. Chari are o lungime de 1.400 km şi se îndreaptă spre nord, către Lacul Ciad, în timp ce Oubangui, de 2.350 km lungime, se îndreaptă spre sud, fiind un afluent al fluviului Congo. Atât Chari cât şi Oubangui taie văi adânci, bine împădurite, cu numeroase cascade.

Clima este tropicală, cu două anotimpuri distincte, unul ploios şi altul secetos, iar vegetaţia caracteristică o formează savana cu ierburi înalte şi presărată cu arbori; în sud-vest se dezvoltă pădurea tropicală umedă.

Capitala Republicii Centrafricane, Bangui, este situată în sud-vestul ţării, pe malul fluviului Oubangui. Aşezarea a fost fondată în anul 1889, ca post militar francez, devenind, în anul 1914, centrul administrativ al coloniei Oubangi-Chari, iar în 1960, capitala statului centrafrican independent. Este cel mai mare oraş al ţării, centrul cultural, economic şi industrial, servind, totodată, ca nod rutier, port fluvial şi aeroport internaţional. Alături de unica universitate din ţară, Bangui găzduieşte şi Muzeul Boganda, Palatul Justiţiei, Palatul Guvernamental, Palatul Prezidenţial, catedrala catolică Notre-Dame şi Moscheea. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea; editor: Irina Andreea Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.