COD GALBEN: 15-12-2017 ora 11 COD GALBEN: 15-12-2017 ora 19 Intre 19:10 si 23:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Harghita; COD GALBEN: 15-12-2017 ora 19 Intre 19:00 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze care la rafală vor atinge și depăși 55...65 km/h in Județul Timiş, Județul Caraş-Severin;

CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Universală a Copiilor (Universal Childrens Day ) se sărbătoreşte în peste 100 de ţări din sistemul ONU la 20 noiembrie, fiind ziua în care Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Drepturilor Copiilor (1959) şi Convenţia Drepturilor Copiilor (1989). Din 1990, Ziua Copilului marchează, de asemenea, şi aniversarea la această dată a Adunării Generale a ONU, care a adoptat atât declaraţia şi Convenţia privind drepturile copilului.

În 2014 se aniversează 25 de ani de la adoptarea Convenţie Drepturilor Copiilor, care prevedea protejarea şi promovarea drepturile copiilor, pentru a putea supravieţui, pentru a învăţa şi a putea creşte atingând potenţialul maxim. În ciuda faptului că s-au întreprins ample acţiuni în acest sens, în prezent în lume există prea mulţi copii, care nu se pot bucura de aceste drepturi.

Pentru 2014, tema aleasă este: "Stop violenţei împotriva copiilor." UNICEF atrage atenţia asupra faptului că milioane de copii din fiecare ţară, etnie sau nivel social sunt supuşi diverselor forme de abuzuri: neglijenţă, exploatare sau violenţă. Abuzul are loc la domiciliu, în şcoală, în instituţii, la locul de muncă, în comunitate, în conflictele armate şi în timpul dezastrelor naturale. Violenţa împotriva copiilor, precum pedepsele corporale şi abuzul sexual, nu sunt sancţionate de lege în multe ţări. Faţă de copii, violenţa îmbracă multe forme, de la exploatare şi abuz, la traficul de persoane, pedepse corporale şi umilitoare, practici tradiţionale dăunătoare (inclusiv căsătoriile timpurii şi mutilarea genitală) până la recrutarea de către forţele armate şi grupuri rebele. Creşterea violenţei şi abuzul afectează grav dezvoltarea, demnitatea şi integritatea fizică şi psihică a copilului.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a recomandat, în 1954 (Rezoluţia 836, IX), ca toate ţările să sărbătorească o Zi a copiilor de pretutindeni, care să fie marcată ca Zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii din toată lumea şi ca Zi a promovării bunăstării copiilor lumii.

Dacă unele ţări ale lumii au ales să sărbătorească ziua copiilor în ultima zi a lunii octombrie, în alte state precum China, Laos sau Thailanda, Ziua Copilului este sărbătorită la 1 iunie, iar în Japonia este celebrată de trei ori, odată pentru fetiţe, odată pentru băieţei şi odată pentru toţi copiii. Ziua copilului este sărbătorită, în Turcia, la 23 aprilie, în India, la 14 noiembrie, în ziua de naştere a lui Jawaharlal Nehru (supranumit Pandit, adică profesorul), primul premier indian (1947-1964), tatăl Indirei Gandhi. În Coreea de Sud, Ziua copilului este marcată la 5 mai, sărbătoarea numindu-se Eorininal. În Thailanda, copiii sunt sărbătoriţi în prima sâmbătă din luna ianuarie, iar în Singapore la 1 octombrie. Tot în Thailanda este sărbătorită şi Ziua tineretului, în prima duminică din iulie. În Taiwan, Ziua copilului este celebrată la 4 aprilie.

La 19 august 1982, la sesiunea specială de urgenţă în problema Palestinei, membrii Adunării Generale au decis să comemoreze în fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi internaţională a copiilor victime inocente ale actelor de agresiune (rezoluţia ES-7/8).

În 1925, în cadrul Conferinţei Mondiale privind bunăstarea copiilor de la Geneva, Elveţia, s-a proclamat ziua de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copiilor. Este marcată, de obicei, prin discursuri privind drepturile copiilor şi bunăstarea acestora, dar şi prin alte evenimente dedicate copiilor sau în care sunt implicaţi şi copii. Nu este o zi instituită de ONU, dar este sărbătorită în multe ţări, printre care şi România, din diverse motive: pentru că este prima zi de vară şi pentru că simbolizează un nou început, fiind o sărbătoare care înseamnă veselie şi voie bună. AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.