CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită în peste 60 de ţări ale lumii, la 19 noiembrie, şi are ca obiective sănătatea bărbaţilor şi a băieţilor, îmbunătăţirea relaţiilor dintre sexe, promovarea egalităţii între sexe şi prezentarea de modele masculine de urmat. Este, totodată, un bun prilej pentru bărbaţi să marcheze reuşitele şi contribuţiile pe care le aduc în comunitate, în familie, în căsnicie, dar şi rolul pe care îl au în creşterea şi educarea copiilor.

Tema pentru anul 2016 este Opriţi suicidul bărbaţilor!. În multe ţări ale lumii, rata suicidului la bărbaţi este mult mai mare faţă de cea a suicidului la femei, notează site-ul http://www.internationalmensday.com/. Mai mult decât atât, bărbaţii au, în general, o sănătate mai precară decât femeile. Potrivit celor mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, speranţa de viaţă a bărbaţilor, la naştere, era, în anul 2015, de 69 de ani, în timp ce speranţa de viaţă a femeilor era de 74 de ani. Copiii suferă atunci când îşi pierd tatăl sau bunicul mult prea devreme. Prin urmare, tema de anul acesta atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii bărbaţilor, atât fizice, cât şi psihice.

Ziua internaţională a bărbaţilor, marcată la 19 noiembrie, precede Ziua universală a copiilor, celebrată la 20 noiembrie, formând astfel o perioadă de 48 de ore de sărbătoare pentru bărbaţi şi copii şi pentru relaţia specială pe care o împărtăşesc.

Ziua internaţională a bărbaţilor este marcată prin activităţi cât se poate de variate, de la seminarii publice, conferinţe, la festivaluri, activităţi şcolare, programe speciale la radio şi la televiziune, slujbe religioase etc. Orice organizaţie este binevenită să găzduiască propriul eveniment în cinstea acestei zile.

Potrivit site-ului http://www.internationalmensday.com/, primele tentative de a sărbători o zi dedicată bărbaţilor datează din anii 60, când mai mulţi bărbaţi au încercat să o marcheze în luna februarie, pentru a fi aproape de 8 martie, zi dedicată femeilor. Mai recent, au existat încercări de a institui această zi în mai multe ţări, precum Canada, Franţa, SUA, Columbia, Rusia, Canada, China, în speranţa ca şi alte ţări să le urmeze exemplul. În anul 1994, mai multe organizaţii din Statele Unite, din Europa şi din Australia au marcat această zi tot în februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri, dar anul următor evenimentul nu a mai avut acelaşi succes, iar Oaster a renunţat să se mai ocupe de organizarea acestuia. Treptat, mai multe ţări din Australia şi din Europa au renunţat la marcarea acestei zile, doar Asociaţia Malteză pentru Drepturile Bărbaţilor continuând să o celebreze. În 1999, Trinidad şi Tobago au marcat această zi la o altă dată, respectiv la 19 noiembrie, bucurându-se de succes în ţările din zona Caraibelor. Prin urmare, în 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, aliniindu-se, astfel, cu celelalte ţări care începuseră să o marcheze la această dată.

La 3 februarie 2016, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, ţara noastră aliniindu-se şi ea acestei sărbători internaţionale. Potrivit raportului Comisiei pentru egalitate de şanse, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională. Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat, se arată în raport. Proiectul de lege fusese respins de Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional. Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial, la 7 martie 2016. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.